Tee Ja Hyvinvointi


Jutun kirjoittaja, Pauli Kesti vuonna 2015


O
len itse juonut teetä vasta aika vähän aikaa, joskus toukokuussa 2016 aloin juomaan teetä. Tämä siksi, kun kävi ilmi, että kahvi ei sovikaan terveydelleni. Sain itse maaliskuun 2016 lopussa ison kohtauksen, tätä aiemmin oli isompi kohtaus helmikuussa.

Tämä oli hyvin erikoista, koska viimeksi sain ison epilepsiakohtauksen joskus 2010 vuonna, eli ainakin kuusi vuotta sitten! Otin vähän selvyyttä asioista, luin Elina Hytösen sivuilta artikkelin kahvista. Elina Hytönen oli kirjoittanut, että kahvi "väsyttää ja nostaa verensokeria (2)".

Samalla sivulla todetaan, että kun elimistö kahvia saatuaan, ehkä eri sanoin, mutta silti. Siellä mainitaan, että "Stressireaktioon kuuluu myös kohonnut verensokeri." Tästä seuraa kohtapuoliin haiman reaktio, eli haima lähettää insuliinia elimistölle. Sokeri menee nyt alle normaalin pian tämän jälkeen. Tämä on se tilanne, missä epilepsiapotilaat saavat herkästi kohtauksia. (2)

Nyt olen juonut teetä siis toukokuusta asti. Sen jälkeen minulta lähti myös hiiteen pelästymiskohtaukset (esim. kun avasi pullon ja pullo poksahti kovaa avattaessa). Myös vapina ja hikoilu katosivat. Nyt kun juon teetä, niin huomaan sen, että siinä kofeiini tulee esille hitaammin, mutta vaikuttaa mielestäni kauemmin. Olen juonut vihreää, mustaa ja valkoista teetä. Normaalisti noin 1,5 litraa päivässä, eli kannullisen verran.

Valkaistua kidesokeria en käytä, koska on paha kokemus, että se on mautonta, sen makeus tulee huonosti teessä esiin ja liian suuri määrä sokeria pilaa hyvän teen. Kun valmistan teetä, kuumennan vettä kattilassa liedellä niin kauan, että kattilan pohjassa alkaa muodostua paljon pikku kuplia. Makeutan itse teeni yleensä kookossokerilla, se on kuin kanelisokeria väriltään, mutta siinä tuntuu selvästi karamellimainen maku, jota ei ole valkaistussa sokerissa. Lisäksi kookossokerissa on hivenaineita jäljellä, jotka ovat tuhottu tehtailla valkoisesta sokerista.


KUVA1: Kookossokeria Cocovin pussissa luomuna. Edustalla samaa kookossokeri pieni määrä mukissa.
KUVA2: Oikealla: Chanticon agavesiirappia muovipullossa. Sekä samaa siirappia (älä sotke hunajaan) lasissa:

 En itse tiedä, moniko tuntee kuvissa olevat makeuttajat?
- Chanticon agavesiirapissa on energiaa: 1230 kJ eli 294 kcal. Hiilihydraatteja:
78,2 g
- Hunajassa on energiaa keskimäärin: 1382 KJ eli 330 kcal. Hiilihydraatteja: 80,8 g (3)
- Cocovin kookossokerissa on energiaa: 1597 kJ eli 376 kcal. Hiilihydraatteja: 91,9 g
- Valkaistussa Pirkka-sokerissa on energiaa: 1700 kJ eli 400 kcal. Hiilihydraatteja: 100 g*

Eroja siis on, valkaistussa sokerissa ei ole elämää, se tekee ihmisistä pullukkamuumeja ja hinta on halpa. Taas pätee se sanonta: Halvalla ei saa hyvää! Kookossokeripussin takana lukee näin: "Cocovi on lupaus laadusta, luonnon omista raaka-aineista, jotka ovat poikkeuksellisen ravinnetiheitä, niiden puhtaimmassa muodossaan.

Kaikki Cocovin tuotteeet ovat gluteenittomia ja lisäaineettomia, jonka vuoksi ne soveltuvat mainiosti allergioista kärsiville erityisruokavaliota noudattaville." Itsellä on kokemusta eri Cocovin tuotteista, ne ovat laatua suhteessa hintaan. Agavesiirapista taas mainitaan pakkauksessa takana, että se on erinomainen vaihtoehto sokerille ja hunajalle. Agavasiirapissa on alhainen glykeeminen indeksi ja se tosiaan sopii ruuanlaittoon, leivontaan ja vaikka teehen.*

Tosin itse en maista teessä agavesiirapin omaa makeutta, mutta se ei häiritse minua. Tilaamani agavesiirappi on Urjalan Makeistukusta hankittu, lähinnä halvemman hinnan takia. Agavella ei ole niin selvää sivumakua, mutta paljon sitä ei kannata laittaa kerralla ainakaan teehen. Pirtelön makeuttamiseen se ehkä sopinee, mutta sitä en ole testaillut yhtään. Itselle sopii kookossokeri teen sekaan.

Teetä valmistaessa teen usein niin, että käytän vain yhtä ja samaa muovikannua, johon on kansi. Kuumennan teeveden isossa kattilassa liedellä niin, että veteen alkaa kattilan pohjalle ilmetä pieniä kuplia. Liian kuuma vesi turmelee teen ravinteet! Normaalisti laitan kannuun 5 teepussia, jos haluan vahvempaa teetä, niin pari teepussia enempi. Maun mukaan siis ihan menen. Kookossokeria laitan vain desin kannun pohjalle teepussien kanssa. Sitten kaadan kuuman veden kannuun, joka on tämän takia tiskipöydällä. Hunajaa en ollut vielä marraskuun alussa testannut, mutta sekin on suunnitelmissa käydä läpi.

Laitan tänne myöhemmin teen terveyshyödyt.

LÄHTEET:
Tähti = Tiedot luettu pakkausten tuoteselosteista.
(1) Suomi Avautuu Teelle

(2) Elina Hytönen - Kahvi Väsyttää Ja Nostaa Verensokeria
(3) hunaja.net - Hunajan Terveellisyys