Kofeiini-info

SIVUN TARKOITUS:

Kuten nimi sen sanoo, tässä on hieman ehkä paremmin (toivottavasti) koottuna tietoa, mitä on kofeiini. Lähdeviittaukset on aina mainittu tämän sivun alareunassa. Tämä pyrkii tuomaan luotettavuutta sivun selailuun, sekä kertomaan vertailuna, missä eri juomissa tai safkoissa on kofeiinia. Kofeiinia on tunnetusti kahvissa ja teessä, sekä suklaassa. Tummassa suklaassa kofeiinia voi olla enempikin. Lisäksi luontaista kofeiinia esiintyy myös kaakaopavuissa, sekä eri kasveissa, tai niiden osissa.

Kuten vaikka teepensaassa, sekä kahvipavuissa luonnostaan. Ennen kuin alan nostamaan pöydälle eri kofeiinimääriä tyyliin 100 ml tai 100 g, niin seuraava teksti voi olla hyvä lukea, jossa lähteenä olen käyttänyt Elina Hytösen kirjoitusta kahvista. Itse en kahvia nykyisin juo kuin vähän, koska jo 4,5 dl kahvia mustana saa minussa aikaan esim. sydämen tykytystä ja vapinaa.

Sikäli erikoista, että jo kahvin haistelu vaikuttaa virkistävästi. Tämä voi johtua siitä, että parhaimmillaan kahvin tuoksu voi vaikuttaa aivoihin ja helpottaa uniongelmia. Lisäksi noin 40 % maailman kahvituotannosta tulee Brasiliasta. Täällä taas sää vaikuttaa kahvin hintaan, sillä sää on valloillaan Brasiliassa. (5)

KAHVIN PIMEÄ PUOLI:

Sellainen tosiaan on, omat silmäni alkoivat avautua (se on sanonta), kun ihmettelin tuota aiemmin kertomaani ilmiötä, että miksi viime aikoina musta kahvi saa sydämeni sykkeen 4,5 desin määrästä hieman tuota sekoilemaan. Samoin kahvista tulee liikakäytöstä johtuen yleisenä vapinaa. Kahvi toki piristää hetkeksi ja jaksaa taas toimia, kun väsymys on poissa.

Miljardit ihmiset maailmalla, siis Telluksella juovat kahvia. Se on yleinen "huumausaine", koska se käyttäytyy hyvin samantapaisesti kuin huumausaineet. Tulee riippuvuutta, vieroitusoireita ja haittavaikutuksia. Valitettavasti ihmiset eivät niitä osaa tunnistaa. Ainakin kahvin kofeiini stimuloi keskushermostoa, aamun eka kuppi sumppia aloittaa aivoissa ns. neuronitulituksen. Hermosolujen kiihtynyt toiminta sysää adrenaliinia erittämään hormonia, joka taas käskee lisämunuaisten tuottaa adrenaliinia. Tässä on kyse stressihormonista. Kofeiini saa adrenaliinin välityksellä pakene tai taistele-tilan. Tätä tilaa ei tarvita normaalissa istumatyössä, kuten toimistossa työskennellessä atk-päätteen edessä. Ellei vaaratilannetta ole, tulee ensin valpas mieliala, jota seuraa levottomuus (1). Kannattaa huomata, että nämä seikat ovat yksilöllisiä.

Vieroitus- ja adrenaliiniuupumusoireita, joita kahvia juovien on tiedetty olevan
(1):

 • Ärtyneisyys.
 • Päänsärky.
 • Vapina käsissä.
 • Aivot eivät toimi täysillä.
 • Nälkäisyys.
 • Väsymys (vaikkei uskoisi!).
 • Ahdistuneisuus.
 • Mielialan vaihtelut.
 • Unihäiriöt (eli uni ei ole kovin hyvää, jotta saisi lepoa tarpeeksi).
 • Masennus.
 • Tihentynyt virtsaamistarve (adrenaliiniuupumuksen oire).
 • Paniikkikohtaukset (adrenaliiniuupumuksen oire).
 • Ripuli (adrenaliiniuupumuksen oire tämäkin).
 • Suolan ja sokerin himo, eli herää halu saada vaikka donitsi tai pari; tai herää halu saada vaikka perunalastuja. (Adrenaliiniuupumuksen oireita myös tämä).

Sitten onkin toisen sumpin aika, tai makean välipalan, kuten sokerimunkin vaikkapa, jolta halutaan virkistystä. Mutta sekä kofeiini että sokeri antavat taas uuden stressihormonipiikin, joka taas kohta haihtuu. Monella ihmisellä väsymys ja kofeiinin tai namipalan (kuten suklaapatukan) nauttiminen vuorottelevat vuoristoratamaisesti pitkin päivää (1). Tästä päästään yhteen kofeiinin pimeään puoleen:
Jossain vaiheessa päivää on puhti poissa, keskittyminen heikonlaista, taisteluvalmiuden tila on yllä (tämä koskee kehon joka solua, ei vain tiettyä kehon osaa); tämä viimeksi mainittu vie toistuessaan voimat. Muutakin on toki, kuten kohonnut verensokeri. Elina Hytönen selittää tämän sivuillaan miksi verensokeri kohoaa? Siitä seuraavaksi. (1)

"Kun adrenaliini lisääntyy, maksa tulkitsee sen hätätilanteeksi ja alkaa erittää glukoosia vereen, jotta elimistö, myös aivot, saavat lisäenergiaa. Nyt haima lähettää peliin insuliinia, ja verensokeri putoaa kohta alle normaalin. Tämä on tilanne, jossa epileptikot helposti saavat kohtauksen." Kuppi kahvia tai tai makea välipala tai muu hiilihydraattipitoinen ruoka nostaa taas verensokerin yli normaaliarvojen. Selvä kuin päivä, että kofeiini saattaa vaikeuttaa huomattavasti diabeetikon sokeritasapainon hallitsemista. (1)

On tutkimuksia, joissa kahvin kofeiini voi kumota kahvin hyötysuhteen. Tämä taas pahentaa diabeetikoiden tilaa. Duke Universityn (USA) tutkijat ovat tehneet useamman tutkimuksen, kofeiinin vaikutuksesta tyypin 2 diabetekseen (tai aikuistyypin diabetekseen). Yhdessä niistä ruoan kanssa nautittu kofeiinitabletti nosti veren insuliinitasoa 48% ja verensokeria taas 21% enemmän kuin ns. lumetabletti. Tutkimus lienee tehty 14 koehenkilön avulla, vuonna 2004. Toinen tutkimus osoitti, että koehenkilöiden keskimääräinen verensokeri päivittäin oli 8% korkeammalla niinä päivinä, joina he ottivat kofeiinia. Verensokeri kohosi hetkessä kofeiinin nauttimisen jälkeen. Tutkimuksissa todettiin, että verensokerin kohoaminen vastasi suuruudeltaan diabeteslääkkeen alentavaa vaikutusta. Kofeiini jopa pystyy mitätöimään diabeteslääkkeen verensokeria alentavan vaikutuksen.(1)

Minulla oli tässä maaliskuun 2016 lopulla, suunnilleen keskiyön tienoilla jonkin sortin kohtaus, kesto noin viisi minuuttia plus toipumisaika puoli tuntia. Ambulanssimiehet kävivät, tarkastivat mikä on puristusvoima käsissä, katsoivat pupillit silmistä lampun avulla, kieli katsottiin. Sitten kyseltiin sattuuko jonnekin? Katsoivat myös, miten sujuu kävely, se onnistui bueno. No sitten toinen niistä konsultoi jotain lääkäriä radiopuhelimitse, niin lääkäri päätti tuolloin, että voin jäädä kotio nukkumaan. Myöhemmin tosin oli lievää särkyä ja mustelma toisen käsivarren yläosassa. Yöpöydässä oli verta, samoin lakanalla, koska nenästäni oli tullut verta. Teenkin nyt sellaisen jutun, että hylkään kahvin täysin ja katson, miten kohtaustilanne itselläni muuttuu epilepsian osalta. Teestä kirjoitan sitten erikseen asiaa tänne varaani.netin puolelle.

MITEN ERI JUOMISSA ON KOFEIINIA?

Alle on listattu joitain ruokia ja juomia, joissa on varmuudella kofeiinia. Energiajuomissa kofeiinin määrä vaihtelee energiajuomien välillä, ja tähän alle on listattu tyyliin: 100 millilitraa tai 100 milligrammaa kohden tai kupillista kohden (2, 3, 4):

 • Scho-Ka-Kola Energiasuklaa (vain 8 palaa per päivä!): 200 mg / 100 mg (4)
 • Kahvi: 40-170 mg / kuppi*
 • Battery-Energiajuoma: 32 mg / 100 ml (Juo vain sokeroituja, koska keinomakeutetut ovat haitallisia.)
 • Pittbull-Energiajuoma: 32 mg / 100 ml (Juo vain sokeroituja, koska keinomakeutetut ovat haitallisia.)
 • Mad-Crock Energy Drink: 30 mg / 100 ml (Juo vain sokeroituja, koska keinomakeutetut ovat haitallisia.)
 • Vihreä Tee: 8-30 mg / kuppi*
 • Valkoinen Tee: 6-25 mg / kuppi*
 • Kupillinen kaakaota: 10 mg (Mieluiten sokeroitua semmoista.)

  * = Kuppi lienee tarkoittaa tässä 2 dl:n kuppia?

LÄHDEVIITTAUKSET, NUMERO(T) KAPPALEEN LOPUSSA KERTOO KÄYTETYT TIEDONLÄHTEET:
- Elina Hytönen - Kahvi Väsyttää Ja Nostaa Verensokeria (1)
- bello.fi - Kofeiini Ja Vihreä Tee (2)
- google.com - Energiajuomat (3)
- Varusteleka: Scho-Ka-Kola Energiasuklaa (4)
- mtv.fi - Vähennätkö Kofeiinin Tehoa Tietämättäsi? (5)