Ravinto Ja Liikunta

Seuraava artikkeli käsittelee yksityisen sektorin näkemyksiä ravinnosta ja liikunnasta. Eli se ei ole siis ohjenuora vaan tässä on kirjoitettu näkemyksiä tästä aiheesta.

On eräs asia, jota ei kaikki ehkä ajattele. On siis rasvatonta maitoa, kevytmaitoa, ykkösmaitoa ja täysmaitoa (entinen kulutusmaito). Jos rasvattomaan maitoon on lisätty kalsiumia tai D-vitamiinia, niin se antaa oikeastaan pettämisen makua kuluttajalle, koska maidon kalsium imeytyy luihin vain maidon oman rasvan avulla. Ilman rasvaa siis kalkki ajautuu vääriin paikkoihin, esimerkiksi verisuoniin, niveliin ja jopa aivoihin. [Tietoa haettu Elina Hytösen kotisivuilta.]

Lisäksi muun muassa Antti Heikkilä on kirjoittanut laajan julkaisun rasvoista. On vaikea tosiaan tietää, mikä väite on tosi ja mikä väite taas valheellista, joten päätin hänen, eli Antti Heikkilän sivuiltaan lainata muutamia seikkoja tähän. Valitettava totuus on se, että edelleenkään ei Suomen media ole noteerannut ehkä tärkeintä tutkimusta, joka on ollut "tällä vuosisadalla". Tutkimus oli tuotu julki 2010 vuoden tammikuussa ja siinä kävi ilmi, ettei tyydytetyillä (eli kovilla) rasvoilla olekaan yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä asia "on ollut monien tiedossa", kun taas valitettavasti "valtaa pitävä lääketeollisuuden eliitti yhdessä lääke- ja ruokateollisuuden kanssa on ylläpitänyt myyttiä rasvojen vaarallisuudesta". Samassa Antti Heikkilän kirjoituksessa sanotaan, että oli "74 tutkimusta, joista mikään ei todistanut eläinrasvojen vaarallisuudesta". Outoa kyllä, mutta Nutrilet ei ehkä olekaan sitä, mitä pitäisi. Jopa itse Antti Heikkilä on maininnut Nutriletin "nollakalorin jauhona". Tähän liittyy siis se seikka, että aina kun Nutriletin syönti loppui, niin pudonneet kilot palasivat lähtölukemaan.

En muista enää mikä "välipala" se oli, mutta vähän sellainen pillimehupakkaus, joita olin tilannut ja jossa on eri ravinto- sekä hivenaineita ja ohjeen mukaan sitä tuli ottaa aterioiden yhteydessä. Painohan oli tuolloin kauan 133-130 kg:n tienoilla ja liikunnasta huolimatta, vaikkakin se oli satunnaista, kesäisin enempi tosin, paino ei muuttunut miksikään! Vasta 2014 vuonna, josta on painotietoja eri sivuillani, tapahtui erikoisia asioita. Ensinnäkin aloin syödä sinkkitabletteja, en liikkunut sitä maagista 30 min päivässä suositusta, joka rehottaa siis kaikkialla. Silti paino laski, joskin hyvin hitaasti ja esimerkkejä omasta nykyruokavaliosta, joita siis syön ja juon yhä nykyisin:

- Kasvispizza, tätä olen syönyt pakasteena, muita pizzamalleja en enää kelpuuta. Huomaa! Sanoin malleja, esim. kinkkupizza vaikkapa on tämmöinen.
- Tumma suklaa, syy: tätä suklaata on makeisena hyvin vähän jatkoprosessoitu tehtaalla, siinä siis on kaakaota paljon, jokseenkin määrä vaihtelee 70-90%:iin. Älä sotke tätä punaiseen Schoka-Kola energiasuklaaseen! Tumma suklaa myös hidastaa ruoansulatusta niin, että ihminen tuntee olevansa kylläinen pidempään.
- Kolmosolut tai alkoholiton olut, syy: Olutta on vähemmän käsitelty panimolla kuin useita virvoitusjuomia. Olut sisältää myös vehnämallasta (ei sovi keliakiaa sairastaville siis). Tätä juon satunnaisesti, yleensä vain 1 tölkki päivässä ja harvoin.
- Oivariinia, syy: Oivariinissa ei ole yhtään lisäainetta, vain suolaa on lisätty.
- Vihreä tee, syy: Paljon eri antioksidantteja sekä vaikuttaa painonpudotukseen keskivartalon seudulla tuplaten painonpudotuksen suhteessa niihin, jotka eivät juo teetä ollenkaan. Itse juon teeni ilman makeutusaineita. Vinkki: jos kaipaat makeutta, niin lisää teehen hivenen hunajaa tai steviaa (aka stevioglykosidi) pieni nokare.
- Kurkkuja, syy: Kurkuissa ei ole kaloreita juuri lainkaan. Olen siis syönyt tavallisia kurkkuja, en siis suolakurkkuja.
- Aurinkosalaattia ja kasvispihvejä, syy: Molemmat antavat syönnin jälkeen hyvän mielen eikä niistä liho niin paljoa, tosin kasvispihvien päälle laitan toisinaan Oivariinia.
- Vichyvesi tai siihen verrattava kivennäisjuoma, syy: Näitä voi juoda janoon ja jos ostaa sinkkiterästettyä vichyvettä, niin se voi vaikuttaa painonhallintaan.

Oikeastaan voisi sanoa, että liikunta vain nopeuttaa kalorien polttoprosessia. Nuo mitä ylle listasin, ovat esimerkkejä siitä, mitä nykyisin syön ja juon. Kerran söin eräällä huoltoasemalla, jossa oli ravintola, muun ruoan ohessa ranskiksia, ne olivat kamalan suolaisia ja aloin ihmetellä, että miten olen voinut sietää tätä ruokaa ennen 2010 vuotta? Sama ilmiö toistuu usein makeiden kohdalla, ne maistuvat usein hirveän makealle, mutta suklaan osalta tätä samaa, ylimakeaa ilmiötä ei toistu.

Olen itsekin huomannut, että usein nälän tunne onkin oikeasti janon tunne, ellei juomalla tunne katoa, kyseessä on oikeasti nälkä.
Seuraavassa olen listannut alle niitä ruokia tai tuotteita, jotka olen hylännyt täysin:

  • Kaikki ne ruoka- ja juomatuotteet, joissa on Aspartaamia, E951. Hylkään kaikki riippumatta siitä, mikä ruoka tai juoma on kyseessä.
  • Samoin jätän väliin normaalisti (ellei ole poikkeustapausta) Sukraloosia, E955, sisältävät tuotteet. Poikkeustapaus on tilanne siis, jossa ei ole aikaa paljoa etsiä sopivaa juomaa.
  • Vältän kaikkea, jossa on Natriumglutamaattia, E621.
  • Vältän margariinia levitteenä ja makkaratuotteita sekä -leikkeleitä. Nakit hyväksyn, joskus reissun aikana saatan syödä makkaran tai pari. Täysin en makkaroita banni, vaan makkarat hyväksyn vain kastikkeen seassa.