Elintarvikekoodeista Infoa Ja Tietoa Vedätyksistä

VIOLETTI = ATSOVÄRI, JOTA JOKO EPÄILTY HAITALLISEKSI TAI HAITTAVAIKUTUKSIA TUNNETAAN.
PUNAINEN =
VAROITUS, TÄMÄ LISÄAINE ON TODISTETUSTI HAITALLINEN, TAI OMIAAN AIHEUTTAMAAN PYSYVÄÄ
HAITTAA IHMISILLE (ESIM. KALJUUNTUMINEN, SAIRAUDEN PAHENEMINEN).

ORANSSI = TÄMÄ LISÄAINE AIHEUTTAA OSALLE HAITTOJA, MUTTEI KAIKILLE.
VIHREÄ = TURVALLINEN KÄYTTÄÄ, EI TODETTUJA HAITTAVAIKUTUKSIA LISTATTUNA MISSÄÄN.
HAVUNVIHREÄ = VOI AIHEUTTAA PIENILLE MÄÄRILLE HAITTAVAIKUTUKSIA, EI TÄYTÄ ORANSSI-LUOKAN KRITEEREJÄ.
SYAANINSININEN = KÄYTTÖ KIELLETTY TÄYSIN EUROOPAN ALUEELLA.
MUSTA = LISÄAINEELLE ON VARATTU E-KOODI, MUTTA EI KÄYTÖSSÄ TAI LISÄAINEEN TIEDOT OVAT VAJAAT.

On myös harkinnassa arvioluokitukset väliltä 1-7 ja 8 = tiedot tai tietolähteet ovat puutteelliset. Sekä: 9 = Väliaikainen.

KUKA ON SIVUN TAKANA: Pauli "Allo" Kesti, irkkaa joko nickillä Pate81 tai Allo (ircnetin "allo" en ole minä).


INFO:
Viime aikoina olen havainnut, että on noussut uusi trendi ilmoittaa einesruoassa tyyliin: "Ei natriumglutamaattia!" tai joissain leikkeleissä mainitaan, ettei ole lisättyjä fosfaatteja. Miksi sitten lisäaineita lisätään? Vastaus: Osa on tarpeen, näitä on säilöntäaineet ja ne aineet, joiden tarkoitus on suojata ruokia homehtumista vastaan. Osa taas on lisätty siksi, kun jossain vaiheessa ruoan maku, haju, koostumus tai kaikki nuo ovat kärsineet. Eviran sivuilla mainitaan seuraavasti: "Elintarvikelisäaineet ovat aineita, joita ei kuluteta elintarvikkeina, vaan ne lisätään tarkoituksellisesti jotakin teknologista tarkoitusta varten. (INFO)" Eli kuten totesin, niin pilaantumista estävät lisäaineet ovat tarpeen. Lähdeviitteet tämän sivun alaosassa. Huomaa: sensuuria esiintyy monilla sivuilla, kuten tiede.fi ja eviran sivuilla.


Esimerkkikuva mehukeittovalmisteesta, johon on lisätty aspartaamia (E951). Kuvassa on Valion Mansikka-Banaanikeittoja.
Kuvan ottaja: Pauli "Allo" Kesti.


E100 - E109 = KELTAISET VÄRIAINEET
E100 / CI-75300 (Kurkumiini)
= Luontainen väri, keltainen tai keltaoranssi väri. Uutetaan Curcuma Longa (Yellowroot?) kasvin juuresta. Itse mauste on kasvin jauhettua juurta (sekin värjää keltaiseksi) ja Suomessa tätä saa käyttää juomiin, jälkiruokiin, jäätelöihin, hilloihin, makeisiin, kekseihin, muroihin, margariiniin ja perunasosehiutaleisiin. Tieto haettu eviran sivuilta. Food-Info ei tunne mitään sivuvaikutuksia. Sopii jokaiseen etniseen ryhmään ja ruokavalioon.
LÄHDE: Food-info.net: E100

E101 (Riboflaviini, Vitamiini B2) = Keltainen väriaine, ei liukene kunnolla veteen. Sopii kaikkiin etnisiin ryhmiin ja ruokavalioihin. Ei sivuvaikutuksia raportoituna. Useita eri käyttökohteita olemassa.
LÄHDE: Food-info.net: E101

E102 / CI-19140 (Tartratsiini) ! = vuorokausiannos on 7,5 mg/kg/vrk ja väriltään oranssinpunainen. Tämä aine voi vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää keskittymistä. Aineelle on jopa haettu käyttökieltoa 2010 vuonna. Tämä oli kielletty Suomessakin, mutta EU:n myötä se piti sallia, ettei kaupankäynti olisi kärsinyt. Tartratsiinia on pidetty haitallisimpana atsovärinä. Aika erikoista, että värien vaaroista puhutaan, muttei makeuttajien, saati muiden lisäaineiden vaaroista.

E103 / CI-14270 (Resorsiininkeltainen, Krysoiini S) = Oli atsoväri, kielletty täysin koko Euroopassa ja monissa Euroopan ulkopuolisissa maissa.

E104 / CI-47005 (Kinoliinikeltainen) = Keinotekoinen, muttei atsoväri. Väriltään kirkkaankeltaista ja hyvin vesiliukoista. Tätä väriä käytetään useissa eri tuotteissa. Suomessa tähän törmää varmimmin eri makeisista, purukumeista ja juomista. Mutta myös lääketeollisuus käyttää tätä väriä sekä kosmetiikkateollisuus. Ainetta käytetään myös jälkiruokiin. Aine on pannassa Australiassa, Yhdysvalloissa ja Norjassa. Ei merkittäviä haittavaikutuksia aikuisilla, mutta voi toimia histamiinin vapauttajana. Väri voi aiheuttaa lapsissa satunnaista ylivilkkautta hetken aikaisesti. Apteekki myy Suomessa tätä väriä 50 %:n laimennoksena, eli 50 % Kinoliinikeltaista ja 50 % maissitärkkelystä jauheena Roberts-nimikkeellä.

KUVASSA KINOLIINIKELTAISTA, E104 SEKOITETTUNA 50% SUHTEELLA MAISSIJAUHOON.
LÄHTEET: Food-info.net: E104 ja Coloria.net - Elintarvikelisäaineet

E105 / CI-13015 (Pikakeltainen, Nopea Keltainen, Fast Yellow AB) = Kielletty Euroopan alueella ja useissa muissakin maissa. Usein E-koodin kiellolle voi piisata jo se, että sen on todettu olevan karsinogeeninen, eli syöpää aiheuttava lisäaine.

E106 (Riboflaviinin Natriumfosfaatit) = Vaikka tällä on oma e-koodinsa, niin Suomi käyttää tästäkin samaa e-koodia kuin Riboflaviinistä, ettei tule sekaannuksia. Muualla Euroopassa koodi voi esiintyä, vaikea sanoa varmaksi. Suomessa ei ainakaan tällä koodilla esiinny, mutta E101a viittaa tähän samaan väriin.

E107 (Keltainen 7G, Yellow 7G) = Kielletty Australiassa, Yhdysvalloissa ja Euroopan alueella. Silti saattaa olla jossain käytössä, yleensä limsoissa. Aiheuttaa yliherkkyysoireita, en vielä tiedä mitä?

E110 - E119 = ORANSSISET VÄRIAINEET
E110 / CI-15985 (Paraoranssi, Sunset Yellow, Orange Yellow S) ! = sallittu yläraja on 2,5 mg/kg/vrk. Käytetään sekä elintarvike- ja lääkevärinä. Vaikka kotimainen makeisvalmistaja ei tätä käytä, sitä saattaa tavata ulkomailta tulevissa makeisissa ja juomissa sekä hilloissa ja joissain konditoriatuotteissa.

E111 (Oranssi GGN aka Alpha-naphtholioranssi) = Kielletty jo 1.1.1978 (EU direktiivi 76/399/EEC). Sitä ei ole koskaan käytetty ruokiin. Oranssi GGN kiellettiin sen myrkyllisyyden takia, se oli myös muutoin haitallinen väriaine (karsinogeeninen?)

E120 - E129 = PUNAISET VÄRIAINEET
E120 / CI-75470 (Kokkiini, karmiinit, kokeniili, karmiinihappo) = Punainen, luontainen väriaine, jota saadaan kilpikirvasta. Mutta myös synteettiset keinot ovat olemassa. Käyttö joidenkin juomien värjäykseen, apteekki myy tätä kuluttajille ruokavärinä Roberts-nimisessa pikkupurkissa, jossa se on 50% laimennos jauheena. Värjää nesteen kirkkaanpunaiseksi, jopa helakanpunaiseksi. Astmaatikon on syytä välttää väriä, koska astmaatikon keuhkoissa väriaine voi aiheuttaa jopa astmakohtauksen.

KUVASSA KARMIINIA (E120) SEKOITETTUNA 50% SUHTEELLA MAISSIJAUHOON.

E121 (Orseiini) = Vuonna 1977 kielletty lisäaine tammikuusta lähtien Euroopassa. Väriltään se oli punertavanruskea.

E122 / CI-14720 (Atsorubiini, Karmosiini) = Punainen atsoväri, jonka käyttö on sallittu juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, makeisiin ja kahvileipiin. Suurin hyväksyttävä arvo on 4mg/kg/vrk. Käyttö kielletty näissä maissa paikallisella lailla: Japani, Norja, Ruotsi, Itävalta, Yhdysvallat. Suomessa sallittu lähinnä maustettuihin, alkoholittomiin juomiin, jäätelöihin, jäädykkeisiin, mehu- ja juomajäihin, sekä jälkiruokiin. En tiedä mistä colorian sivuilla tulee teksti "50 mg/kg" älkää kysykö minulta!

E123 / CI-16185 (Amarantti) = Kiinteää ainetta oleva punainen monoatsoväri, käyttökohteet ainakin juomat, hedelmäpiiraiden täytteet, hyytelöt, kakut, vanukkaat, pakatut keitot, kastikeaineet ja hampurilaiset. Väriltään punainen. Pannassa 1976 alkaen Yhdysvalloissa. Lisäksi kielletty Norjassa, itävallassa ja Venäjällä. Aiheuttaa yliherkkyysoireina ihottumia, hengitysoireita tms. Suomessa sallittu lähinnä vain viinien, apertiivien, viinojen ja joidenkin alle 15 prosenttisten alkoholituotteiden värjäykseen ja kalanmädin värjäykseen rajoituksien kera.

E124 / CI-16255 (Kokkinellipunainen A, Ponceau 4R, Uuskokkiini) ! = Purppuraan viittaavan punainen synteettinen atsoväri jota voi löytää Suomessa ainakin urheilujuomista. Suomi itse ei käytä atsovärejä, mutta niitä tulee meille ulkomaisten elintarvikkeiden "loisena". Väriaine on kielletty Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Norjassa. Muut käyttökohteet ovat ainakin makeiset, virvoitusjuomat, jäätelöt, kosmetiikka ja pesuaineet.

E125 (Skarletti GN) = Kielletty lisäaine.

E126 (Ponceau 6R) = Kielletty lisäaine.

E127 / CI-45430 (Erytrosiini, Food Red 14) ! = Luo punaisille kirsikoille niiden suorastaan kirkkaanpunaisen värin. Luokiteltu ksanteeniväriksi, jota Suomessa saa käyttää vain niissä koristekirsikoissa antamaan väriä, jotka ovat säilöttyinä joko sokeroituna tai sokeriliemeen. Raportoitu aiheuttaneen sivuoireina valolle herkistymistä, mutta myös yhteyttä syöpään on epäilty. Syöpäriski noin 1/100k ihmistä kohden 70 ikävuoden aikana. Kielletty ainakin Norjassa ja Ruotsissa. Suomessa väriä ei saa myydä suoraan kuluttajille. Käyttörajoitus: 0,1 mg/kg/vrk.

E128 / CI-18050 (Punainen 2G, Atsogeraniini, Food Red 14) = Oli atsoväri, mutta sen käyttö kiellettiin koko EU:n sisällä sen haittojen takia elintarviketeollisuudessa. Eli tätä väriä ei saa käyttää elintarvikevärinä enää ja kielto annettiin jo 2007. Tätä on käytetty myös mustevärinä ja paperien värjäysaineena. Väriaine E128 kiellettiin, koska heinäkuussa 2007 julkaistussa arvioinnissa ei aineen käyttöä voitu enää pitää turvallisena. Tämä väri muuntuu elimistössä pääasiassa aniliiniksi. Aniliinilla on todettu olevan perimää vahingoittavia että syöpää aiheuttavia vaikutuksia. E128 oli sallittu Euroopassa ainoastaan aamiaismakkaroissa, joissa on vähintään 6% viljaa, sekä hampurilaispihveissä, joissa on vähintään 4% kasvis-/viljatuotteita.
KÄYTTÖ KIELLETTY: 2007

E129 (Alluranpunainen) = Oranssinpunainen monoatsoväri, joka saattaa aiheuttaa vähempi allergioita mutta iho-oireiden riski on silti olemassa. Aine on sallittu Yhdysvalloissa siellä 1980-luvulla kielletyksi tulleen Amarantin takia. Ainetta käytetään maitotuotteissa, vanukkaissa, makeisissa ja juomissa sekä lääkkeissä ja kosmetiikassa. Yhdysvalloissa FDA sallii sen elintarvikekäyttöön jossa sen tunnus on FD&C #40.

E130 - E139 = SINISET VÄRIAINEET
E130 / CI-69800 (Indatreeninsininen, Indatreeni, Antrakinonisininen) = On luontaisenkaltainen väriaine (värisävy), tehtynä 2-aminoanthrakinonista, kaliumhydroksidista ja kaliumsuoloista. Sen väriä voidaan käyttää seuraaviin tarkoituksiin: akryyleihin, alkalydeihin, pastelliväreihin ja temperaan. Indatreeninsininen on patentoitu jo 1901 vuonna! Kielletty elintarvikkeissa!

E131 / CI-42051 (Patenttisininen, Taivaansininen, Sininen 5) = Kielletty Australiassa, Uudessa Seelannissa, Japanissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa, koska se oli terveydelle haitallinen näissä maissa ja epäilty aiheuttavan allergisia reaktioita, pahoinvointia ja hypotensiota, eli verenpaineen alenemista. Harvinaisena haittana anafylaktista šokkia. Huomaa: Hartwall Novelle Plus - Kromi-Sinkki (kurkku & minttu) sisältää juuri tätä väriainetta! Huomasin asian vasta, kun ostin kyseistä juomaa K-Market Ruokapaletista, Mäntästä. Tosin tätä taatusti on myynnissä myös S-ketjun kaupoissa. Itse ostin kuusi pulloa tätä yhteensä, nyt kun tiedän asian, en osta saati juo tätä juomaa enää! Käytetään myös pesuaineiden, suuvesien, hammastahnan (ei kaikkien) ja joidenkin alkoholipohjaisten hajusteiden väriaineena.

E132 / CI-73015 (Indigokarmiini, Indigotiini) = Käyttö ainakin jäätelöihin, makeisiin, leivonnaisiin ja kekseihin. Käytössä monissa eri maissa pitkin maailmaa. Euroopassa sen tunnus on juuri tuo E132. Väriltään sininen ja hyvin veteen liukeneva väriaine. Sivuvaikutuksina on harvinaiset, allergiset reaktiot. Se voi myös aniharvoin toimia histamiinin vapauttajana. Itse väriainetta ei ole koettu esteeksi missään uskonnollisessa ryhmässä, saati eri ruokavalioissa kuten vegaanit ja vegetaristit. Arkikäytössä väri on turvallinen silti..

LÄHDE: Safefood.eu: Food-Colour-Resource, Food-Colour E132 JA: Food-info.net - E132

CI74160 (Ftalosyaniinisininen) = Ei käytössä suoraan elintarvikkeissa. Käyttö öljy-, vesi-, alkydi-, ja akryyliväreissä, sekä joissain hammastahnoissa tuomaan sinistä värisävyä. Kuivassa muodossaan väri on kirkkaansininen, jossa ei lainkaan (tai vähän) pronssivivahdetta. Se ei liukene orgaanisiin liuottimiin edes korkeissa lämpötiloissa. Ei liukene emäksiin tai happoihin. Hyvä valonkestävyys. Värille on varattu oma CI-koodinsa.

E133 / CI-42090 (Briljanttisininen FCF) ! = Synteettinen, kirkkaansininen väriaine. Ollut kiellettynä useissa EU maissa, esim. Itävalta, Belgia, Tanska, Ranska, Saksa, Kreikka, Espanja, Ruotsi ja Sveitsi. Sallittu EU:n myötä. Tätä lisäainetta tulisi välttää. Aineella saattaa olla jotain tekemistä myös epilepsian kanssa. Ei tosin kaikilla, mutta itsellä tämä on aiheuttanut epileptisen kohtaustasapainon heittelehtimistä vain parisen päivää sen jälkeen, kun purskutin suussa suuvettä, jossa oli tätä väriainetta yhdessä atsovärin nimeltä Alluranpunainen kanssa jota on myynnissä ainakin K-marketeissa. Itsellä tätä ainetta sisältävät tuotteet, ainakin purukumit joissa tätä esiintyy satunnaisena, aiheuttavat minulla allergisen nuhan tapaisia oireita. Aineen käyttöä on syytä tarkkailla ja välttää jos mahdollista. Briljanttisinistä esiintyy myös Pirkan Mustikkanestesaippuassa.
Pirkka Nestesaippua, Mustikka: noteeraa saippua kirkkaansininen värisävy!

E140 - E149 = VIHREÄT VÄRIAINEET
E140 / CI 75810 (Klorofylli, Lehtivihreä) = Luontainen vihreäksi värjäävä väriaine, nimi klorofylli tarkoittaa samaa kuin lehtivihreä. Turvallinen käyttää. Käytetään rasvapitoisissa ruoissa, makeisissa ja alkoholituotteissa; mutta myös saippuoissa, öljypohjaisessa kosmetiikassa, suuhygieniavalmisteissa ja alkoholipohjaisissa hajusteissa. Klorofylli on ainut vihreäksi värjäävä väri, jota saa luonnosta luontaisena vihreää antavana värinä.

E141 / CI 75815 (Klorofyllin kalium- ja natriumsuolat, Klorofyllikuparikompleksi) = Edellisen (E140) tapaan luontainen väriaine. Ainetta johdatetaan klorofyllistä vaihtamalla magnesium kupariin, jolloin saadaan vesiliukoinen yhdiste. Värjää vihreäksi eikä mistään löydy raportteja haittavaikutuksista kuten ei edellisestäkään. Tämä väri on ns. muunneltu klorofylli. Myydään apteekissa jauheena seoksella 50 % E141-väriä ja maissitärkkelystä 50 %

KLOROFYLLIKUPARIKOMPLEKSIA (E141) SEKOITETTUNA KUVASSA 50% SUHTEELLA MAISSIJAUHOON.

E142 / CI 44090 (Briljanttivihreä BS, Vihreä S) Keinotekoinen tervaväriaine. Käytetty purkkiherneiden värjäykseen. Kielletty Ruotsissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa.

E143 (Patenttivihreä, Fast Green FCF) Käyttö lähinnä koristekirsikoissa Suomessa, muualla ilmeisesti taas käyttö on laajempaa. Väriltään selvästi kirkkaanvihreä ja muualla päin maailmaa käyttökohteina ovat myös vihannekset, hyytelöt, kastikkeet, kalat ja jälkiruoat.

E150 - E159 = RUSKEAT JA MUSTAT VÄRIAINEET
E150-ryhmä (Sokerikulööri, Karamelliväri, Sokeriväri) = Ruskeaksi värjäävä väriaine, jonka värjäyssävy vaihtelee riippuen siitä, miten paljon ainetta on käytetty. Aine valmistetaan sokeria kuumentamalla eri tavoin (b, c ja d). Ilman mitään menetelmiä valmistettu aine merkataan joko E150a tai E150. Samaan väriin viittaa nimitys "karamelliväri" ja joskus nimike "sokeriväri". Väriä voi tehdä teoriassa itsekin sokeria ruskistamalla niin, että se on (tulikuumaa) ruskeaa ja nestemäistä ainetta, joka värjää vedenkin ruskehtavaksi, kolan väriseksi. Väri on yksi eniten käytetyistä johon törmää varmimmin kolajuomissa. Sokerikulöörillä on muuten korkein hyväksytty E-koodien käyttöraja Suomessa, eli 300 mg/kg/vrk (E150a - E150d).
E150a = Ilman erityismenetelmiä valmistettu sokerikulööri.
E150b = Emäksinen sulfiittisokerikulööri.
E150c = Ammoniummenetelmä sokerikulööri.
E150d = Ammoniumsulfiittimenetelmä sokerikulööri.

E151 / CI 28440 (Briljanttimusta FCF, Brilliant Black BN, Black PN) = Musta tervaväri, atsoväriaine. Käytetty ruskeissa kastikkeissa, voi aiheuttaa yliherkkyysoireina ihottumaa ja hengitysoireita. Kielletty mm. Australiassa, Tanskassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa Sveitsissä, Yhdysvalloissa, Itävallassa ja useissa muissakin maissa EU:ssa ja EU:n ulkopuolella.

E152 (Musta 7984) = Kielletty lisäaine. Ruskean musta atsoväri, joka on jo vuodesta 1984 alkaen ollut kiellettynä Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Lisäksi sen käyttö on kielletty myös Japanissa ja Australiassa. Väriaineen CI-koodi on: CI 27755 ja sitä on käytetty myös kosmetiikan tuotteisiin.

E153 / CI 77266 (Lääkehiili) = käytetään esimerkiksi makeisissa lakritsan ja salmiakin värjäämiseen mustaksi. Ei todettuja haittavaikutuksia. Valmistetaan kasviaineita hiiltämällä. Kielletty Yhdysvalloissa.

E154 (Ruskea FK) = Atsoväri, joka koostuu kuudesta (6) eri yhdisteestä. Tässä pari niistä esimerkkinä: Natrium-4-(2,4-diaminofenyyliatso)bentseenisulfonaatti ja Dinatrium-4-4'-(4,6-diamino-1,3-fenyleenibiatso)di(bentseenisulfonaatti) Kielletty kokonaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa paikallisella lainsäädännöllä. Ainoastaan Britanniassa tämä väri on vielä satunnaiskäytössä. Tämä väri on kielletty myös Suomessa.

E155 / CI 20285 (Ruskea HT) = Käyttökohteina makeiset, tyypillisesti suklaakakkujauheseokset. Aineelle voi altistua ainakin astmaatikot ja aspiriinille yliherkät ihmiset. Kielletty Tanskassa, Belgiassa, Saksassa, Sveitsissä ja useissa muissa maissa EU:ssa, myös kiellettynä Yhdysvalloissa, joten käyttö aika vähäistä.

E160 - E169 = KASVIVÄRIT
E160a (Betakaroteeni) = Keltainen, tai hieman oranssinkeltaiseen vivahtava väriaine. Käytetään moniin kohteiseen, kuten näihin: juomat, jälkiruuat, jäätelöt, hillot, makeiset, keksit, margariinit (margariini on siis prosessoitua rasvaseosta), sinapit, keitot ja kastiketuotteet. Käyttöraja: 5,0 mg/kg/vrk.

E160b (Annatto, Biksiini, Norbiksiini) = Kasvipohjainen väriaine, keltaisen oranssi joka voi aiheuttaa yliherkkyyttä tai pahentaa urtikariaa ja angiodeemaa. Väri uutetaan trooppisen annattopensaan (Bixa Orellana) keltaisista hedelmistä. Käyttökohteita: syötävät juustokuoret, jälkiruuat, jäätelöt, keksit, hedelmänmakuiset murot ja margariinit (yllättikö margariini käyttökohteena). Käyttörajoitus: 0,065 mg/kg/vrk.

E160c  (Paprikaoleoresiini) = Punaisen paprikan väri- ja makuaine. Tätä käytetään myös juomien väriaineena.

E160d (Lykopeeni) = Luontainen tomaattiuute, keltaoranssi väriaine.

E160e (Beta-apo-8-karotenaali)
= Valmistetaan keinotekoisesti, mutta esiintyy luontaisena ainakin pinaatissa. Väriltään oranssinpunainen.

E160f (Beta-apo-8-karotenaalihappoetyyliesteri)
= Valmistetaan myös keinotekoisesti, mutta esiintyy myös luontaisena. Väriltään keltaoranssi.

E162 (Betalaiini, Punajuuriväri, Punajuuriuute) = Punajuuresta saatava punainen väriaine, täysin luonnollinen ja siten turvallinen käyttää.

E163 (Antosyaanit)
= Luonnollisia kasvin väripigmenttejä, väri vaihtelee punaisesta, siniseen ja violettiin, joita esiintyy kasvien soluneisteissä. Väriä on luonnostaan esim. tietynvärisissä kukissa ja monien kasvien, kuten vaahteran lehdissä, tämä selittänee siis sen, miksi ne syksyllä ruska-aikaan muuttuvat punaisiksi vaahteran kerätessä lehtivihreän talteen. Myös mustikassa, munakoisossa, tummassa viinirypäleessä, violetissa maississa, kirsikoissa, vadelmissa, karpaloissa ja punaherukassa väriä esiintyy. Tässä siis syy sille, miksi marjojen poiminnan jälkeen sormet ja kädet ovat värilliset. Antosyaaneilla on myös terveysvaikutuksia.

LÄHTEET: Wikipedia - Antosyaanit ja: Flavonoidi.com - Antosyaani

E170 - E179 = METALLIVÄRIT
E170 (Kalsiumkarbonaatti)

E171 / CI 77891 (Titaanidioksidi) = käytetään mm. purkan kiiltävänvalkoisen värin tuottamiseen. Tähän väriin törmääkin varmimmin juuri vitivalkoisissa purukumissa. Valmistetaan titaanipitoisista mineraaleista. Joissain tapauksissa väriä voidaan käyttää saippuaan, lääkkeisiin antamaan lääkkeille valkoista pintaväriä. Sekä tietty kosmetiikassa. Titaanidioksidia käytetään myös hammastahnoihin antamaan hammastahnalle valkoista väriä.
LÄHDE: fastcolours.com - titanium oxide

E172 (Rautaoksidi) = Valmistetaan keinotekoisesti, esiintyy myös erilaisissa mineraaleissa, väriltään vaihtelee keltaisesta keltaruskeaan (oikeammin kullankeltaiseen) ja punaruskeasta mustaan. Käyttökohteina lääkkeissä pintavärjäykseen, jäätelöt, jälkiruoat, makeiset, leivokset ja erilaiset ravintolisät. Aiheuttanut harvoin allergisia reaktioita yksittäisille ihmisille ja nekin lääkkeiden väriaineena olevasta E172:sta, mutta muuten lienee turvallinen käyttää normaalikuluttajan.

E173 (Alumiini) = Metallinen, hopeanharmaa väri jota esiintyy maaperässä. Ei päivittäistä ylärajaa. Sallittu vain leivonnaisten koristeluun tarkoitettujen makeisten pintavärjäykseen. Alumiinin on epäilty kasaantuvan keskushermoston soluihin ja aiheuttavan siten myrkytysoireita. Myös vaikuttaisi edistävän Parkinsonin tautia sekä dementiaa.

E174 (Hopeaväri) = Luonnossa esiintyvä metalli, myrkyllinen bakteereille. Ei aiheuta terveydellistä haittaa, mutta pitkäaikainen käyttö
voi johtaa ihon värjäytymiseen siniharmaaksi. Löytyy mm. kahvileivistä, makeisten pintavärinä, suklaiden pintavärinä ja joistain likööreistä.

E175 (Kultaväri) = Saadaan eri mineraaleista. Sallittu vain makeisten kuorrutuksiin, kahvileipien koristeisiin, suklaiden koristeisiin ja likööreihin. Saattaa aiheuttaa allergisen reaktion ihossa ja limakalvolla. Normaalisti kultaväri on ns. pintavärjäysaine.

E180 (Litolirubiini BK) = Atsoväri, saataa aiheuttaa yliherkkyysoireita. Kielletty joissakin kokonaan. Suomessa (EU) sitä saa käyttää syötävän juustonkuoren värjäämiseen ilman enimmäismäärää. Suomessa väriä ei ole luvallista myydä kuluttajalle suoraan.

E181 (Poltettu umbra) = Kielletty lisäaine. Ollut väriltään ilmeisesti tummanpunainen, Wikipedian mukaan Umbraa saadaan rauta- ja magnaanioksideja sisältävästä, ruskeasta savesta.

E220 (Rikkidioksidi, Rikkihapoke) = Valmistetaan kemiallisesti, muodostuu rikkiä poltettaessa. Säilöntäaineena vanha ja tehokas bakteeria vastaan jota saa käyttää kuivahedelmiin, perunahiutaleisiin, rypälepohjaisiin juomiin ja viineihin ja siidereihin. Rajoitettu 0,7 mg/kg:n/vrk.

E230 (Bifenyyli) = Kielletty lisäaine, poistettu käytöstä lopullisesti vuonna 2003.

E231 (Ortofenyylifenoli) = Kielletty lisäaine, käyttö kielletty alkaen 27.11.2006.

E232 (Natriummortofenyylifenoli) = Kielletty lisäaine, käyttö kielletty alkaen 27.11.2006. Ollut sitrushedelmien pintakäytössä, muttei sallittu missään muualla. Ilmeisesti tämän takia poistettu tarpeettomana lisäaineena?

E233 (Tiabendatsoli, Tresaderm) = Kielletty lisäaine, poistettu käytöstä lopullisesti vuonna 2003.

E240 (Formaldehydi) = Kielletty lisäaine, käytetty säilöntäaineena joskus aikaa sitten. Kielletty siksi, että lopullisissa hyytelöimisaineissa oli Formaldehydijäämiä jopa 50mg/kg.

E250 (Nitriitti. Natriumnitriitti) = Lisäaineen toiminta arveluttavaa, koska eläinkokeissa on saatu viitteitä leukemiaan (verisyöpään), erilaisiin syöpiin, kuten paksusuolen syöpään ja erilaisiin mutaatioihin. Natriumnitriitin olemassaoloon viittaa tuotteessa sen punertava
värisävy. Esiintyy useissa makkaroissa, nakeissa, leikkeleissä, pekoneissa, maksamakkaroissa, metwursteissa ja monessa muussakin tuotteessa. Käyttörajoitus 0,6 mg/kg/vrk. Koska natriumnitraatti kohottaa syöpäriskiä sekä saattaa aiheuttaa jopa aivokasvaimia ja on siten karsinogeeninen, sitä tulee välttää aina kun vain mahdollista.
LÄHDE: LIVESTRONG.COM - Monet ruokien säilöntäaineet.


E251 (Natriumnitraatti, Natriumsulfaattia, Jodi) = Ei tule sekoittaa Natriumnitriittiin samankaltaisen nimensä takia, tämä on ihan eri lisäaine! Esiintyy luontaisena, mutta voidaan valmistaa myös keinotekoisesti neutralisoimalla typpihappoa soodalla. Tämä on myös huonomaineinen sen vuoksi, koska tutkimusten perusteella nitraatit ja tietyt taudit, kuten Alzheimerin tauti, diabetes, mahasyöpä sekä Parkinsonin tauti. Natriumnitraatti (myös Natriumnitriitin, E250) voi reagoida lihatuotteen kanssa NOC-yhdisteenä (Nitrosoyhdisteitä). Sisältäviin kovetetuihin lihoihin.

E280 (Propionihappo, Propaanihappo) = Valmistetaan keinotekoisesti hapettamalla propanolia tai etanolin ja hiilimonoksidin välisellä reaktiolla. Väritön, kirkas ja öljymäinen neste ulkomuodollisesti. Käytetään säilöntäaineena homeentorjuntaan ja vain pakattuihin leipiin sekä kahvileipiin. Käytetään myös toisinaan juuston pintakäsittelyssä. Tiedetään varmuudella aiheuttavan ajan saatossa insuliinin liikaeritystä ja insuliiniresistenssiä, josta seuraa ihmiselle diabetes! Kielletty joissain maissa paikallisella lainsäädännöllä!

E281 (Natriumpropionaatti) = Propionihapon suoloja, käyttö säilöntäaineena ja haittavaikutuksetkin samaa luokkaa.

E282 (Kalsiumpropionaatti) = Propionihapon suoloja, käyttö säilöntäaineena ja haittavaikutuksetkin samaa luokkaa.

E283 = (Kaliumpropionaatti) = Propionihapon suoloja, käyttö säilöntäaineena ja haittavaikutuksetkin samaa luokkaa.

E296 (Omenahappo) = Happamuudensäätöaine kuten sitruunahappo, mutta ei niin yleinen. Tämän suomalainen nimi tulee juuri siitä, koska sitä on etenkin happamissa omenoissa. Käytetään esimerkiksi makeisissa tuomaan kirpeän omenan makua karkkeihin.

E300 (Askorbiinihappo) = Luontainen lisäaine joka tarkoittaa C-vitamiinia, tätä käytetään hidastamaan hapettumista. Kyse on säilöntäaineesta joka on ihmiselle täysin turvallinen. Voidaan joskus valmistaa myös keinotekoisesti. Luonnollisesti esiintyy monissa eri hedelmissä ja vihanneksissa; mutta tosi paljon ruusunmarjoissa ja tyrninmarjoissa. Löytyy myös kypsistä paprikoista, mustaherukoista ja kiivistä; mutta myös sitrushedelmistä. Hapettumisenestoaineeksi käytetyllä Askorbiinihapolla ei ole merkitystä vitamiininä. Toisinaan käytetään myös lihavalmisteisiin stabiloimaan lihan punaista värisävyä ja ehkäisemään nitrosamiinien muodostumista. Käyttö sallittu lähes joka elintarvikkeeseen, mihin saa käyttää lisäaineita. Enimmäisrajoituksia määritelty vain lastenruokiin!

E306 (Tokoferolit [vitamiini E], Tokoferoliuute) = Hapettumisenestoaineet. Tarkoittaa tiettyä vitamiiniryhmää, joilla on samat biologiset toiminnot elimistössä kuin Alfa-Tokoferolilla. Kasvisöljyperäistä tokoferoliuutetta lisätään rasvapitoisiin ruokiin rasvojen härskiintymistä estämään. Ei ole haitallinen ihmisille, koska se on luontainen lisäaine. Käyttörajoituksia määritelty vain lastenruokien osalta.

E307 (Alfatokoferoli) = E-vitamiinin erilainen muoto, sekä hapettumisenestoaine, joka on valmistettu kemiallisesti. Eri Tokoferoleista (E306-E309) Alfatokoferoli lienee Suomessa yleisin, jonka käyttö on sallittua kaikkiin rasvaa sisältäviin elintarvikkeisiin. Enimmäisrajoituksia on vain lastenruoissa ja oliiviöljyssä. Käyttörajoitus 0,15 - 2,00 mg/kg/vrk.

E308 (Gammatokoferoli) = E-vitamiinin erilainen muoto, joka on valmistettu kemiallisesti. Sen käyttö hapettumisenestoaineena on sallittua kaikkiin rasvaa sisältäviin elintarvikkeisiin. Enimmäisrajoituksia on vain lastenruoissa ja oliiviöljyssä. Käyttörajoitus 0,15 - 2,00 mg/kg/vrk.

E309 (Deltatokoferoli) = E-vitamiinin erilainen muoto, joka on valmistettu kemiallisesti. Sen käyttö hapettumisenestoaineena on sallittua kaikkiin rasvaa sisältäviin elintarvikkeisiin. Enimmäisrajoituksia on vain lastenruoissa ja oliiviöljyssä. Käyttörajoitus 0,15 - 2,00 mg/kg/vrk.

E315 (Erytorbiinihappo) = Päivittäisyläraja 6,0 mg/kg/vrk, hapettumisenestoaine. Valmistetaan kemiallisesti ja muistuttaa jollain tavoin Askorbiinihappoa ihan kuten E316 (kts. alempi info), muttei ole vitamiini! Käyttö sallittua liha-, kala- ja puolisäilykkeisiin. Koska sulfiittien käyttö on kielletty Yhdysvalloissa säilöntäaineena, niin vastaavasti Erytorbiinihapon ja Natriumerytorbaatin (kts. seuraava) käyttö on lisääntynyt.

E316 (Natriumerytorbaatti) =  Päivittäisraja 6,0 mg/kg/vrk, hapettumisenestoaine. Valmistetaan kemiallisesti, Natriumerytorbaatti muistuttaa Askorbiinihappoa, mutta ei ole vitamiini, vaikka sitä nimitetään joskus Isoaskorbiinihapoksi hieman harhaanjohtavasti. Käyttökohteina ainakin liha- ja kalaruoat sekä puolisäilykkeet.

E318 (Kalsiumerytorbaatti) =

E321 (Butyylihydroksitolueeni tai lyhennettynä: BHT) = BHT voi aiheuttaa suurina annostuksina maksavaurioita, mutta myös allergisia oireita (krooninen nokkosihottuma, ihotulehdukset) on raportoitu. Jotkut ihmiset joilla on migreeniä, ovat voineet tästä saada migreenikohtauksen. Normaalisti E321 soveltuu kaikkiin etnisiin ryhmiin, vegaaneille ja vegetaristeille. Käytetään sekä säilöntäaineena että antioksidanttina. Kehitetty alkujaan kumin ja polttoaineen lisäaineeksi, (tosin lähde blogisivulla tulisi mainita, joten tämä tieto ei ole varmaa). On myös epäilty yhteyksiä joillain ihmisillä hedelmällisyyteen, eli kykyyn saada lapsia. Haitallinen vesieliöille, ei suositella lapsille! Tämä on siis osalle ihmisistä haitallinen, osalle taas ei ole.
LÄHDE: http://www.food-info.net/uk/e/e321.htm sekä: Luovataito-blogi - Tiedätkö mitä lisäaineita ruoassasi on?

E330 (Sitruunahappo) = Hyvin suosittu lisäaine, jonka ulkonäkö on kuin valkaistulla sokerilla, mutta haju on väkevää ja raekoko valkoista, mutta hieman isompaa vain. Ainetta käytetään happamuudensäätelyssä ja sitä saa myydä kuluttajille suoraan. Aineella ei haittavaikutuksia ole raportoituna.

E331 (Natriumsitraatti) = Hapettumisenestoaine. Sitruunahapon suolot, esiintyy luontaisena sitrushedelmissä. Käyttö sallittua lähes joka elintarvikkeeseen, johon saa käyttää lisäaineita. Käyttörajoituksia kaakao- ja suklaatuotteissa, nektareissa ja hedelmämehuissa.

E332

E333

E334 (Viinihappo) = Orgaaninen happo, jota on luontaisena useissa kasveissa; varsinkin viinirypäleissä ja tamarindissa. Tämä ainesosa on yksi viinin hapoista ja sitä lisätään myös joihinkin ruokiin jotta niihin saadaan hapanta makua sekä tällä on myös antioksidanttinen merkitys. Ei raportoituja haittavaikutuksia.

E338 (Fosforihappo) = Useita teollisia käyttötarkoituksia, kuten valkaisuaine, lannoite, ruosteenpoistaja ja elintarvikekäyttö. Esimerkiksi Colajuomat sisältävät Fosforihappoa sen antaman kirpeän maun takia. Pikaisen haun perusteella vaikuttaa siltä, että Fosforihappo yhdessä Sokerivärien (E150-ryhmä) kanssa aiheuttaa vahinkoa hammaskiilteelle, jonka takia tämä E-koodi onkin merkattu nyt punaisella. Fosforihappo onkin juuri ongelma kolajuomissa ja itse en kolajuomia enää nykyisin juo. Juuri menneisyyden suuri kolanjuontimääräni ennen 2010 vuoden alkua voi selittää runsaat hammasvauriot, jotka nyt on saatu korjattua. Jos silti juot kolajuomia, niin pese ja huuhtele hampaitasi päivittäin huolella!
Lähdeviite: Fosforihappo Wikipediassa.
Vältä tätä, jos hampaasi ovat erityisen alttiita reikiintymiselle.

E420 (Sorbitoli, Sorbitolisiirappi) = On sokerialkoholi, jota luonnossa tavataan yleisenä omenoissa, luumuissa ja pihlajanmarjoissa. Valmistetaan myös teollisesti tärkkelyksestä. Jos valmiste sisältää yli 10% määrästä sokerialkoholeja, on tuotteessa oltava varoitus Suomen lain mukaan laksatiivisista vaikutuksista liiallisella käytöllä. Pieninä määrinä ei muutoin vaarallinen. Tätä lisäainetta ei saa käyttää juomiin lainkaan.

E422 (Glyseroli) = Jäykkäjuoksuista ja väritöntä nestettä, joka kuuluu kolmearvoisiin alkoholeihin eli trioleihin, jotka sisältävät kolme alkoholi- eli hydroksyyliryhmää (-OH). Glyserolista käytetään toisinaan nimikkeitä glyseriini; 1,2,3-propaanitrioli ja 1,2,3-trihydroksipropaani. Glyseroli on myrkytön, öljymäinen ja ilmasta kosteutta itseensä sitova ja maultaan makea neste. Aine myös hajoaa kuumentuessaan. Glyserolia käytetään mm. ihovoiteisiin, hammastahnoihin, jopa tupakkaan kosteutta sitovana aineena. Glyserolia käytetään myös muovien pehmentimenä ja liimoissa kovettumisen estäjänä sekä sokereissa estämään kivettymistä. Kotioloissa Glyserolia käytetään saippuakuplien vahvistajana. Elintarvikkeissa glyseroli on ryhmissä sakeuttamisaineet ja kosteudensäilyttäjät. Glyserolia myydään apteekeissakin ja se on talvehtiville selkärangattomille tärkeä jäätymisenestoaine. Tämä siksi, koska jäätyessään kiteytyvä vesi rikkoo helposti solut. En löytänyt raportoituja haittavaikutuksia muista päivittäistuotteista kuin savukkeista.

E430 (Polyoksietyleeni(8)monostearaatti) = Kielletty lisäaine! Kuulunut emulgointiaineiden ryhmään. Käytetty ennen E430:n kieltoa kastikkeissa ja kosmetiikassa. Ihmisten tulisi myös välttää lisäaineita väliltä E431 - E436, jos ilmenee näistä yliherkkyyttä!
LÄHDE: E430 Food-infon sivuilla

E431 (Polyoksietyleeni(40)stearaatti) = Stabilointiaine, voi olla eläinperäinen yhtä hyvin. Valmistetaan kemiallisesti etyleenioksidista ja steariinihaposta (E570). Käyttö sallittu Suomessa vain joihinkin viineihin, toisin sanoen käyttö on vähäistä. Ei tietoa sivuvaikutuksista.

E432 (Polysorbaatti 20) = Emulgointi-, kiinteyttämis-, ja täyteaine muun muassa. Saattaa olla eläinperäinen, joten tieto kysyttävä valmistajalta. Kielletty Australiassa kokonaan. Käyttö Suomessa esimerkiksi jäädykkeisiin, makeisiin, purukumeihin, keittoihin ja kastikkeisiin; kekseihin ja jälkiruokiin. Enimmäisrajoitus on asetettu. Valmistetaan kemiallisesti sorbitolin (E420), rasvahappojen (E570) ja etyleenioksidin reaktiossa. Akuutteja myrkytysoireita kokeissa oli havaittu hiirillä, rotilla ja hamstereilla, mutta tosi vähän.
MUUTA: Vegaanien voi olla syytä välttää tätä, kunnes on varmaa, että valmistus ei ole eläinperäistä.

E433 (Polysorbaatti 80) = Emulgointi-, kiinteyttämis-, kosteudensäilytys-, hyytelöimis- ja täyteaineet. Käytetään maitotuotteissa, jäätelössä, osassa vitamiinivalmisteita, sekä kasvovoiteissa. Käyttörajoitus on 10 mg/kg/vrk tällä lisäaineella. Saattaa olla eläinperäinen lisäaine. Valmistetaan kemiallisesti sorbitolin, rasvahappojen ja etyleenioksidin reaktiossa. Rasvahapot saattavat olla eläinperäisiä. Käyttökohteet: jäädykkeet, makeiset, purukumit, keitot, kastikkeet, leivokset ja jälkiruoat. Käyttörajoituksia on asetettuna. Tätä on epäilty ainakin karsinogeeniseksi lisäaineeksi. Tätä on myös käytetty hyvin vähän influenssa rokotteisiin, onneksi en ota enää influenssarokotteita.

Vähäinen osa ihmisistä on allerginen tälle lisäaineelle ja se voi olla vahingollinen ihmisille, joilla on Crohnin sairaus. Rottakokeissa ei havaintoja toksisista reaktioista, kun rotat saivat ruokaa, jossa oli 5%:a Polysorbaatti 80:ntä. Sen sijaan, rotilla ilmeni
hedelmättömyyttä. Pistoksena saatu Polysorbaatti 80 on muuten vaarallinen! Kannattaa huomata, että sikarokote (H1N1-rokote) sisälsi polysorbaatti 80:ntä. Aika mielenkiintoista, että tähän lisäaineeseen on yhdistetty myös sydäntaudit ja veritulpat. Kukaan ei ilmeisesti tiedä, miten kauan tämän lisäaineen haitat vaikuttavat ihmisen kehossa? Olen myös nähnyt lääkeaineselosteita, jossa on selkeä varoitus polysorbaatti 80:stä. HUOMAA: SUURINA MÄÄRINÄ TÄTÄ SAA HELPOITEN MARGARIINI JA KEVYTLEVITTEISTÄ!
LÄHDEVIITE: Suomi24.fi - Sikainfluenssarokote sisälsi polysorbaatti 80 nimistä myrkkyä.
MUUTA: Vegaanien voi olla syytä välttää tätä, kunnes on varmaa, että valmistus ei ole eläinperäistä.

E434 (Polysorbaatti 40) = Kuuluu samoihin luokkiin kuin E433. Synteettinen valmiste, jota tuotetaan kemiallisesti sorbitolin, rasvahappojen ja etyleenioksidin reaktiossa. Rasvahapot voivat olla eläinperäisiä. Käyttökohteina jäädykkeet, makeiset, purkat, keitot, kastikkeet, keksit ja jälkiruuat. Käytetty vaahdonestoaineena ja rasvaliukoisena antioksidanttina.
LÄHDE: Ukfoodguide.net - E434
MUUTA: V
egaanien voi olla syytä välttää tätä, kunnes on varmaa, että valmistus ei ole eläinperäistä.

E435 (Polysorbaatti 60) = Osittain epäilty karsinogeeniseksi, eli syöpää aiheuttavaksi. Samat lisäaineluokat kuin esim. E433:lla on. Käytössä leivostuotteissa, pakastejälkiruuissa, tietyissä meijerituotteissa, kastikkeissa ja keitoissa. Käytetty myös pesuaineissa, salvoissa ja lääketieteellisissä tuotteissa sekä aurinkovoiteissa. Polysorbaatti 60 ei eroa paljoakaan Polysorbaatti 80:stä, koska kumpikin toimii samalla tavalla kuten mono- ja diglyseridit, mutta määrällisesti tarvitaan vähempi, jotta saa saman tuloksen. On tiedossa (kts. lähde), että tosi isot määrät voivat aiheuttaa ilmavaivoja, ripulointia ja vatsaoireita.
LÄHDE: Ezinearticles.com - E-koodit, miten vaarallisia ne ovat? JA: ukfoodguide.net - E435
MUUTA: Vegaanien voi olla syytä välttää tätä, kunnes on varmaa, että valmistus ei ole eläinperäistä.

E436 (Polysorbaatti 65) = Samat käyttöluokat kuin muillakin polysorbaateilla. Käytetään yleisesti kakuntäytteissä, kakuissa, jäätelössä ja kerman korvikkeena kahvituotteissa. Erittäin suurina määrinä aiheuttaa ripulia, ilmavaivoja ja vatsaoireita.
LÄHDE: ukfoodguide.net - E436
MUUTA: Vegaanien voi olla syytä välttää tätä, kunnes on varmaa, että valmistus ei ole eläinperäistä.


E442 (Ammoniumfosfatidi) = Emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaine. Valmistetaan rapsiöljystä peräisin olevista fosfolipideistä ja ammoniakista. Saa käyttää kaakao- ja suklaavalmisteisiin enimmäismäärärajoituksella 30 mg/kg/vrk. Ei tunnettuja haittavaikutuksia.

E445 (Puuhartsien glyseroliesterit) = Mahdollisesti eläinperäinen. Käytetään stabilointi-, hyytelöimis-, tärkkelys- ja emulgointiaineena. Valmistetaan kemiallisesti havpuuhartseista ja glyserolista. Käyttö sallittua sameisiin juomiin ja sitrushedelmien pintakäsittelyyn. Tuosta sitrushedelmistä tuli mieleen, että pesethän, tai kuorithan kai sitruunat hyvin, kun teet vappusimaa? Rottakokeissa havaittiin rotilla niiden kehossa painonnousun edistämistä, Myös koirille tehdyssä kokeessa ilmeni tuota kehon painonnousun edistämistä. Sitten on mainittu myös 8-vuotias poika, joka kärsi toistuvasta suun ympäristön ihottumasta noin 18 kk. Hän oli pureskellut purukumia usein. Sitten kun poika lopetti purkan käytön, niin ihottuma parani. Yhteyksiä allergisiin reaktioihin siis voi esiintyä vähissä määrin ainakin. LÄHTEET: Lue tästä koetulosselvitys englanniksi E445:sta.

E451 (Pentanatriumtrifosfaatti aka Pentakaliumfosfaatti) Ei tunnettuja sivuvaikutuksia raportoituna. Toisaalta fosfaatit yleensäkin ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne sitovat vettä. Tämä taas tietää sitä, että kuluttaja ostaa tyhjää. Fosfaatti taas parantaa lihatuotteiden vedensietokykyä, joka saa aikaan sen, että painohävikki pienenee ja tuote on mehukkaampi ja maukkaampi. Fosfaatti toimii antioksidanttina ja vaikuttaa lihan väriin, joten liha ei harmaannu. Luomutuotteisiin ei fosfaatteja Suomessa lisätä, vaan vedensidonta ja rakenteen muodostuminen saadaan aikaan eri tavoin. Liiaksi asti tämä voi olla haitallinen luustolle ja lisäävän osteoporoosia. Päivittäisraja: 70 mg/kg/vrk, emulgointiaine/kosteudensäilyttäjä.
LÄHTEET: food-info.net (E451), englanniksi ja: Taloussanomat 17.11.2011 Kävitkö kinkkuostoksilla, ostit tyhjää ja syöt fosfaattia.

E452 (Natriumpolyfosfaatti aka Kaliumpolyfosfaatti)

E471 (Rasvahappojen mono- ja diglyseridit) = Yhteyksiä suolisto-oireisiin ja ilmavaivoihin esiintyy. Valmistetaan syötävistä rasvoista ja öljyistä tai glyserolista (E422) ja rasvahapoista. Rasvat voivat olla myös eläinperäisiä. Emulgointiaine, saa käyttää lähes jokaiseen elintarvikkeeseen, johon saa käyttää lisäaineita. Mutta varmimmin tähän elintarvikelisäaineeseen törmää margariineissa ja kevytlevitteissä, tämän takia itse käytän joko oivariinia tai silkkaa voita.  Pääasiassa E471 tuotetaan kasvisöljyistä, mutta toisinaan myös eläinrasvoista, joten kasvisyöjien on syytä välttää tätä lisäainetta! Koska on myös vaara, että tätä tuotetaan silavasta, joka on eläinrasvaa, niin muslimit ja juutalaiset myös välttävät tuotteita, joissa on lisäainetta E471. Kunnes on tiedossa, että se on varmasti tehty kasvisperäisesti.

Antti Heikkilä oli kommentoinut erästä palautekirjettä, jossa kirjeen lähettäjän lapsi oli saanut suolisto-oireita rypsiöljystä, kasvirasvoista sekä tästä E471:stä, jota on juuri margariineissa! Oireita olivat: ilmavaivat, äkillinen ulostamisen tarve. Mutta oireet katosivat, kun alettiin käyttää voita ja oliiviöljyä vhh-ruokavalion ohella. (Antti Heikkilä - Lukijapalautetta kasvisrasvoista.)

Lisäksi eräs ekoisti kertoo, miten E471 saa hänellä aikaan kovan yskänpuuskan. Tämä saa kyllä nyt miettimään, koska voiko myös satunnaiset kuivat yskimiset ilman selvää syytä olla tämän lisäaineen tekosia? Kaikesta huolimatta voin itse mainita, että tämä ei ole
kohtuukäytössä haitallinen. Vegaanien on silti syytä välttää tuotteita, joissa tämä koodi esiintyy. Kunnes on varmaa, että se kasviperäisistä rasvoista tehtyä.

E472-perhe (Rasvahappojen esterien seokset) = Valmistuksessa käytetty rasva voi olla eläinperäistä. Kaikki ovat emulgointiaineita. Käyttö sallittua lähes joka elintarvikkeeseen, joihin saa käyttää lisäaineita. Käyttörajoituksia lastenruoissa asetettuna. Ei tiedossa olevia haittavaikutuksia.
E472a = Rasvahappojen mono- ja diglyseridien etikkahappoesterit.
E472b
= Rasvahappojen mono- ja diglyseridien maitohappoesterit.
E472c
= Rasvahappojen mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit.
E472d
= Rasvahappojen mono- ja diglyseridien viinihappoesterit.
E472e
= Rasvahappojen mono- ja diglyseridien mono- ja diasetyyliviinihappoesterit.
E472f
= Rasvahappojen mono- ja diglyseridien etikka- ja viinihappoesterien seokset.

E476 (Polyglyserolipolyrisiinioleaatti aka PGPR)

E500 (Natriumbikarbonaatti, Sooda) = Täysin vaaraton lisäaine, jota käytetään myös kotona leivonnassa toisinaan. Sellaisenaan erittäin hienokiteistä ja valkoista, joka maultaan hieman vivahtaa suolaan.
Natriumbikarbonaattia (E500) kuvassa lautasella.

E570 (Rasvahapot) = Ei raportoituja haittavaikutuksia listattuna. Yleisimmät rasvahapot ovat steariini-, palmitiini-, öljy- ja myristiinihappo. Rasvahapot voivat olla eläinperäisiä, myös siasta. Saa käyttää Suomessa lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita. Ei tietoa maksimirajoista.

E620 (Glutamiinihappo) = Arominvahvenne, käytetään joissain juomissa maun parannustarkoituksessa. Myös muut käyttökohteet ovat toki mahdollisia. Pieninä määrinä lienee vaaraton. Mutta jos ilmenee yliherkkyysoireita, kuten päänsärkyä ilman syytä, niin vältä tämän käyttöä. Tavattu ainakin virvoitusjuomista stevioglykosidin kanssa. Kuten sanottu, pieni määrä tuskin on haitaksi.

E621 (Natriumglutamaati, Mononatriumglutamaatti)

Aiheuttaa lapsilla ja ikäihmisillä liiallisina määrinä lapsilla ja nuorilla käytöshäiriöitä ja ikäihmisillä dementiaa. Tämä aine sekoittaa aivojen säätelymekanismia ruoan osalta ja vaikuttaa hormoneihin, jotka kontrolloivat kylläisyyden tunnetta jolloin ihminen syö yli tarpeidensa ja siten lihoo herkästi (riski tulla ylipainoiseksi). Samaa ainetta on aromisuolassa ja esim. lihaliemikuutioissa. Onneksi ruokateollisuus on alkanut luopua tästä aineesta turhana. Natriumglutamaatilla on myös yhteys migreenikohtauksiin ja migreenin pahentumiseen.

Lopeta käyttö jos
: sinulla on altiutta migreenille tai lihot, vaikka liikutkin säännöllisesti.


E627 (Dinatriumguanylaatti) ! = Ei GDA-ylärajaa, food-info.net kertoo seuraavasti aineen sivuvaikutuksista, joita olen tänne suomentanut (ei kaikilla) = Astmaatikkojen tulisi välttää tätä ainetta. Tällä on myös yhteyksiä aineenvaihduntaan ja kihtilääkettä käyttävien tulisi siksi tätä ainetta välttää.

Vältä tätä, jos:
sinulla on todettu jossain vaiheessa aiemmin joko astma tai kihti.
LÄHTEET: Food-info.net, E627

E631 (Dinatriuminosinaatti)
= Ei GDA-ylärajaa. Valmistetaan joko levästä tai kuivatusta kalasta. Tätä käytetään usein yhdessä Natriumglutamaatin kanssa. Ainetta ei myöskään suositella lapsille kuten ei Natriumglutamaattiakaan.

E635 (Dinatrium-5-Ribonukleotidit) = Arominvahvenne, jota toisinaan käytetään Glutamaatin kanssa tehostamaan Glutamaatin aromia. Käytetään myös ilman Glutamaattia, jolloin lisäaine korostaa muita elintarvikkeen aromeja. Voi aiheuttaa joillekin pahaa ihottumaa. Ei saa antaa alle 12 viikon ikäisille vauvoille.
Rajoita tämän käyttöä, jos olet:
Astmaatikko.

E903 (Karnaubavaha) Pintakäsittelyaine, erään palmupuun (Copernicia Prunifera) lehdessä olevaa vahaa. Kyseistä palmua on näemmä istutettu paikallisten toimesta ja se kasvaa lähinnä Brasilian näillä alueilla: Piauí, Ceará sekä Rio Grande do Norten alueella. Joissain paikoissa se tunnetaan nimikkeellä "queen of waxes" eli vahojen kuningatar. Rakenteeltaan se on kellertävän-ruskeaa ja hiutalemaista. Englannin wikiartikkelin mukaan sitä kerätään Karnaubapalmusta keräämällä ja kuivaamalla sen palmun lehtiä, jonka jälkeen tapahtuu käsittelyprosessi, jossa saadaan itse karnaubavaha. Outoa sinänsä, tälle ei ole tätä kirjoitettaessa suomalaisessa wikiartikkelissa omaa sivua, mutta englanninkielisestä wikistä löysin tietoja, joita tähänkin suomentelin. Suomessa tätä saa käyttää pintakäsittelyaineena mm. pastilleissa. Mutta täytyyhän ne käyttökohteetkin mainita toki: autovahat, kengänkiillotusaineet, hammastahnat, lattia- ja huonekaluvahat, kosmetiikkatuotteet ja tietysti juuri ne ruoat, joissa on se kiiltävä pinta kuten jo mainitut pastillit ja muut makeistuotteet sekä leivokset. Suurin sallittu päiväraja on 7 mg/kg/vrk ja tämän tiedon löysin finland.somefood.org sivustolta sitten. Ei raportoituja haittavaikutuksia.

E924 (Kaliumbromaatti) = Myrkyllinen yhdiste, jota on säilytettävä lukitussa myrkkykaapissa. Väriltään valkoinen ja muodoltaan joko jauhetta tai kiteitä. Kaliumbromaatti on karsinogeeninen aine, jota on käytetty erityisesti jauhojen leivontaominaisuuksien parantamiseen. Nykyisin kielletty lisäaine. Normaalisti aine hajosi leivontaprosessin aikana, mutta huonoissa olosuhteissa sitä saattoi jäädä valmiisiin tuotteisiin. Yhdiste on kielletty lisäaineena Suomessa ja Euroopassa, Kanadassa sekä monissa muissa maissa sen karsinogeenisuuden (syöpää aiheuttavan ominaisuuden) takia. Yhä käytössä Yhdysvalloissa, mutta siellä sen käytölle on rajoituksia, sekä USA:ssa sitä ei käytetä leipomisessa enää.
Kaliumbromaattia lasiastiassa, wikipedian kuva.

LÄHDE:
E924 - Kaliumbromaatti Wikipediassa

E950 (Asesulfaami K) = Käytetään peittämään jonkun makeutusaineen sivumakuja, tyypillisesti esimerkiksi Aspartaamin kanssa. Tätä ainetta on epäilty karsinogeeniseksi ja joissain tutkimuksissa on löytynyt yhteys insuliinin tuotantoon. Käytetään useissa eri elintarvikkeissa, kuten vähäkalorisissa juomissa vaikkapa. Pieninä määrinä ei ole haitallinen kuitenkaan terveelle ihmiselle arkikäytössä jos vaikka on tarve nesteen juomiselle, tätä käytetäänkin usein urheilujuomissa makeutusaineena. Yleensä jonkin toisen makeutusaineen rinnalla, usein juuri Aspartaamin kanssa.

E951 (Aspartaami) ! = Pahamaineinen, täysin synteettinen makeutusaine, joka muun muassa pahentaa epilepsiaa (yleensä aineen käytön lopettamisen jälkeen ns. Grand Mal-kohtaukset ovat loppuneet epileptikoilla), aiheuttaa tinnitusta eli korvien soimista, saa himoitsemaan kaloreita joten unohtakaa kaikki väitteet, että "aspartaami sopii painostaan huolehtiville..." tämä väite on valheellinen. Nykyisin mm. Hartwall on vaihtanut aspartaamin steviaan (E960) josta lisäpisteet Hartwalille. Tätä ainetta on syytäkin välttää!

Aspartaamista hajoava metanoli ei nimittäin
ole luontaista vaan täysin keinotekoista metanolia jolla on eri vaikutukset kuin luonnon omalla metanolilla. Myöskään Aspartaami ei kestä korkeita lämpötiloja joten tätä lisäainetta sisältäviä mehukeittoja ei saa lämmittää edes mikrouunissa! Aineen hyväksytty enimmäisrajoitus on 40mg/kg/vrk Eviran sivun mukaan. Esiintyy joskus myös ns. arominvahventeena. Aspartaamin yhtenä oireena esiintyy väsymystä, joka voi osalla olla vähäisempää, osalla taas on puhti ihan pois. Jos erehdyt nauttimaan Aspartaamia sisältävää tuotetta, kannattaa varoa ainakin kuumia juomia. Juuri Aspartaamin heikon lämmönsietokyvyn takia sitä ei käytetä leivostuotteissa.

Rajoita tämän käyttöä, tai lopeta käyttö täysin jos sinulla ilmenee jotain näistä ilman selkeää syytä:
- Diabeteksen hoitotasapainon pahentumista.
- Jatkuvaa väsymystä kofeiinin saannista huolimatta.
LOPETA KÄYTTÖ, JOS ILMENEE:
-
Epileptisiä oireita, tai jopa kohtausten pahenemista hyvästä hoitotasapainosta huolimatta.
- Vaikeita migreenikohtauksia; tai selittämättömiä mielialan muutoksia, kuten käytöshäiriöitä.
- Vaikeaa lihomista.

Seuraava on quote epilepsy.com sivuilta:
"Editing this post to say, I'm eliminating Coke Zero and anything else I find with Aspartame from my diet. I'm just going to try to drink nothing more than water either from a bottle or from the RO Unit I installed in my kitchen sink."(1)

"Muokkaan tätä postausta sanoakseni, että eliminoin Cokis Zeron ja kaiken muun, josta löydän Aspartaamia ruokavaliossani. Olen juuri yrittänyt olla juomatta muuta kuin vettä joko pullosta tai keittiön vesihanasta (vapaa käännös)."


Näitä ei välttämättä kaikilla edes tule, ihmisetkin ovat yksilöllisiä. Ota myös huomioon, että oireita voi tulla osalla vasta vuosien käytön jälkeen, samoin oireet katoavat, kun käyttö lopetetaan. Samoin käyttöä kannattaa rajoittaa, jos olet diabeetikko ja sokeriarvosi ei pysy tasapainossa vaikka muuten liikutkin hyvin ja/tai syöt muuten suositusten mukaan.
- Älä käytä Aspartaamia jos olet raskaana tai sairastat epilepsiaa
(SYY: Havaintojeni mukaan aspartaami pahentaa epilepsian hoitotasapainoa).

LÄHDE, LOPUT SIVUN ALALAIDASSA:
- Cancer.org - Aspartame
- 1 = Epilepsy.com - Diet Coke Aspartame Seizure Link
Tässä on vanha kirjoitukseni aspartaamista: PDF-dokumenttina.

E954 (Natriumsakariini, Sakariini) Myyntinimiä mm. Hermesetas. Pitkään hain netistä tietoa tästäkin ja aikaa myöten löysin ihan sattumalta tietoa tästä, ainakin jonkin verran. Magneettimediassa todetaan, että "Sakariinilla makeutettua jogurttia syöneet rotat saivat vähempi kyllä kaloreita, mutta lihoivat enempi." Vaikka tätä voi ihminen käyttää pienet määrät teen tai kahvin makeutukseen, niin itse en tätä käyttäisi kuin enintään muurahaisten torjuntaan. Kirjoittelinkin toisella sivulla, että olen onnistuneesti vedellä, jossa oli Sakariinia paljon suhteessa veden määrään, saanut sokerimuurahaiset katoamaan, sillä ne pitävät näemmä myös Natriumsakariinia hermomyrkkynä siinä missä Aspartaamia. Olin tietysti alkuun hyvin skeptinen, mutta kun testini tuotti tulosta, niin yllätyin positiivisesti. Edes muurahaisille tarkoitetut myrkkyrasiat eivät tunnu olevan läheskään yhtä tehokkaita.
- Älä käytä tätä, jos olet raskaana.


E955 (Sukraloosi) Tavallista sokeria, eli sakkaroosia noin 600x makeampaa. Jos suvussasi on diabetesta joko isäsi tai äitisi, tai molempien puolella, niin koitapa varoa tämän lisäaineen käyttöä. Koska kokeessa, jossa tutkittiin 17 merkittävästi ylipainoista ihmistä viisituntisessa sokerinrasituskokeessa (koe, jolla tutkitaan, onko alttiutta diabetekselle). Koeryhmä sai sukraloosia ja kontrolliryhmä vain vettä jota he nauttivat 10 minuuttia ennen sokerinrasitusta (glukoosi).

Kävi ilmi, että kontrolliryhmään verrattuna sukraloosin nauttiminen aiheutti suuremman nousun veren glukoosipitoisuudessa, noin 0,3 mmol. Lisäksi insuliinin määrä lisääntyi ja insuliinin poisto hidastui. Eli toisin sanoen yksi ainut annos sukraloosia johti 0,6 millimoolin nousuun per litra veren glukoosipitoisuudessa. On tiedossa, että diabeetikoilla voi jo pieni millimoolin (mmol) muutos veressä olla haitallista. Sukraloosi oli alunperin kehitetty niille, joille Aspartaamin sisältämä ainesosa, eli Fenylialaniini ei sovi. (Lähteenä käytetty magneettimedia.com:n artikkelia.)

Sukraloosin hyväksytty kattoraja Suomessa on 15 mg/kg/vrk. Sukraloosi on hyvin yleinen makeutusaine, jopa minä pidin sitä turvallisena, mutta hylkäsin tämän ajatuksen, koska luin tiedon siitä, miten se vaikuttaa sokeriarvoihin. Sukraloosia käytetään eri jogurttijuomissa, palautumisjuomajauheissa, valtavassa nipussa Fast-tuoteperheen tuotteita, esim. näissä: Fast Dietmix = 5 osumaa, Fast Hera 80 = 5 osumaa, erilaiset Fast-proteiinipatukat, Fast-jauheet = 3 osumaa. Lisäksi löytyi: 2x osumia Fazerin Angry Birgs Xylitolpurkassa (Eucalyptus Strawberry ja Pear Spearmint). Huomaathan, että tieto pohjautuu 2015-vuoden faktoihin, joten virhemarginaalia voi olla molempiin suuntiin.

Jopa Felixin Maku Viipalekurkku ilman sokeria sisältää Sukraloosia. Samoin tätä näyttää olevan Marlin sokeroimattomissa mehuissa ja sokeroimattomissa Mehukatti-juomissa. Lisäksi tätä on Skyr-tuoteperheen rahkoissa, tai no ainakin osassa sokerittomissa Skyr-rahkoissa. Tästä sen siis näkee, että Sukraloosia suositaan erikoisen paljon proteiinipatukoissa ja urheilujuomissa.

Vaikka maailma ei kaadukaan siihen, jos tätä ani harvoin käytät urheilusuorituksissasi tai joskus kun tarvitset muuta palauttavaa, niin en suosisi tätä arkipäiväiseen janojuomaan ainakaan itse (toisaalta minulla on syyni, miksen suosi).
- Älä käytä tätä lisäainetta, jos sinulla on perinnöllinen alttius diabetekselle, muttet ole vielä sairastunut siihen.
- Rajoita tämän käyttöä, jos sinulla on todettu migreeni.
(SYY: Joidenkin tutkimusten perusteella Sukraloosi aiheutti migreenikohtauksia.)

E956 (Alitaami, Aklaami) = Asparagiinihappoa sisältävä dipeptidimakeutusaine. Sen kehittäjä oli Pfizer 1980-luvun alussa ja nykyisin markkinoilla joissain maissa brändinimen Aklaami alla. Alitaami on eräänlainen toisen sukupolven dipeptidimakeutusaine. Neotaami, jonka keksijä oli NutraSweet, oli taas ihan eri. Alitaami on noin 2000x makeampi kuin sukroosi (eli pöytäsokeri) ja noin 10x Aspartaamia makeampi eikä Aklaamilla ole jälkimakua. Toisin kuin Aspartaami (E951), Aklaami ei sisällä fenyylialaniinin lähdettä ja siten soveltuu mahdollisesti sellaisille, joilla on synnynnäinen fenylketonuria (PKU).

Alitaami ei ole käytössä EU:ssa eikä Yhdysvalloissa, mutta seuraavissa maissa se on otettu käyttöön: Australia, Meksiko, Kiina ja Uusi Seelanti.


E957 (Taumatiini) = Luontaisenkaltainen makeutusaine, käytetään myös arominvahventeena. Taumatiini on proteiini, jota saadaan Thaumatococcus daniellii -kasvista. Noin 2000x sokeria makeampaa ja käyttö sallittu jäätelöihin, makeisiin, purukumeihin, vitamiineihin tai kivennäisainelisiin. Käyttökohteina on silti myös pöytämakeuttajat, Taumatiinia on käytetty Steviajauheen seassa tehostamaan Steviajauheen makeuttavaa makua. Taumatiinissa on lakritsiin vivahtava jälkimaku ja se on erittäin vesiliukoinen makeuttaja. Taumatiini myös kestää hyvin kuumennusta, sekä ainakin osittain happokäsittelyitä. Taumatiinin metaboloitumista elimistössä on tutkittu. Ei tunnettuja haittavaikutuksia.

E959 (Neohesperidiini DC) = Tämä makeutusaine on peräisin sitrushedelmien kuorista ja käsitelty kemiallisesti ja 1500-1800x sokeria makeampaa. Käyttökohteena useat elintarvikkeet Asesulfaami K:n tavoin. Käytetään myös arominvahventeena. Päivittäinen yläraja on 5mg/kg/vrk.

E960 (Stevia, Steviosidit, Rebaudiosidi A, Stevioglykosidit) = Päivittäinen yläraja on 4 mg/kg/vrk tällä makeutusaineella. Aine on täysin kaloriton, luonnosta saatava makeutusaine, jota valmistetaan Paraguaysta kotoisin olevasta, asterisukuisesta steviakasvin lehtiuutteesta. Lisäainetta ilmeisesti saa myydä sellaiseen kuluttajalle, koska terveyskauppa.fi sitä myy nimellä "La maison du Stevia jauhe, 10 g". Lisäksi ohessa mainitaan, että pitoisuus on 98% ja sitä on kuvattu sivulla luonnolliseksi makeutusaineeksi. Steviaa on alettu varovin askelin lisäämään nyt myös mehukeittoihin ja muihin juomiin jossa Stevian olemassa olon tunnistaa sanasta Stevia vihreän lehden sisällä. Sekä vihreästä väristä (ei aina). Diabeetikon on syytä silti muistaa, että vaikka Stevioglykosidi itse ei vaikuta niinkään veren sokeriarvoihin, niin usein tätä lisäainetta käytetään pienen sokerimäärän kanssa ruokatarvikkeissa siksi, jotta sokeri peittäisi Stevioglykosidin lakritsimaista sivumakua. Tiedän itse kokemuksesta että Stevioglykosidi maistuu sivumaultaan lakritsaan vivahtavasti, muttei silti tuota pahaa jälkimakua.

E961 (Neotaami)
= Päivittäisyläraja on 2,0 mg/kg/vrk. Keinotekoinen makeutusaine, jonka keksijä on NutraSweet. Neotaami itse on 7000x - 13.000x tavallista sokeria makeampaa. Euroopan Unionissa sen E-koodiksi on määritelty E961. Neotaami on Aspartaamista eroten lämmönkestävää. Neotaami on kemiallisesti samankaltainen kuin Aspartaami, vuoden 2011 marraskuussa EU määritteli sille oman E-koodinsa. Neotaamin patentti on umpeutunut 8.7.2015. Epäilty aiheuttavan epilepsiakohtauksia ja migreeniä!

E962 (Aspartaami-Asesulfaamisuolat) = Keinotekoinen makeutusaine, jota valmistetaan Aspartaamista ja Asesulfaamista. Makeudeltaan noin 250-350x sokeria makeampi. Käyttökohteet ovat ihan samat kuin Aspartaamilla ja Asesulfaamilla. Päivittäisyläraja 40 mg/kg/vrk, tätä sisältäviin tuotteisiin on lisättävä varoitus "Sisältää fenyylialaniinin lähteen", juuri Aspartaamista johtuen, koska sitä ei pysty hajottamaan synnynnäistä fenylketonuriaa (PKU) sairastavat henkilöt.

Aspartaami-Asesulfaamisuolan (Aspartame-Acesulfame salt) toi markkinoille vuonna 1995 makeutus-ekspertti tri. John Fry joka työskenteli Hollantilaisessa makeutusyhtiössä (HSC, Holland Sweetener Company). HSC markkinoi sitä nimikkeellä TwinSweet ja se hyväksyttiin keinotekoisena makeuttajana myöhemmin käyttöön. Pohjois-Amerikassa se noudattaa samoja määräyksiä kuin Aspartaami ja Asesulfaami K. Lisäksi E962 on hyväksytty käyttöön Kiinassa, Venäjällä, Hong Kongissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Sellaisenaan Aspartaami-Asesulfaamisuola on ulkonäöltään valkoista ja kristallinkiteistä jauhetta. Koska lisäaineessa on Aspartaamia aina seassa, niin on syytä olettaa, ettei myöskään E962 sovi sellaisille, joilla on tehty epilepsiadiagnoosi.
EPILEPSIA- JA MIGREENIHUOMAUTUS!

E967 (Ksylitoli, Koivusokeri) = Sokerialkoholi, esiintyy myös joissain kasveissa, puissa ja marjoissa luonnollisena, kuten vadelmassa ja koivuissa. Ei ole tiedossa haittavaikutuksia, vaan ainut joka voi ilmetä liikakäytössä, ovat laksatiiviset oireet. Nämä laksatiiviset vaikutukset ovat ilmavaivat ja ripulointi. Käytetään esimerkiksi ksylitolipurkassa ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Joissain ksylitolipastilleissa ksylitolipitoisuus voi olla jopa 50 % tai enempi. Ksylitoli on yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri. Jos jokin tuote sisältää ksylitolia enempi kuin 10 %, on pakkaukseen lisättävä teksti: "Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia." Ksylitolin yksi piirre on se, että se imeytyy vain osittain. Itse tiedän erään sinkkitablettivalmisteen, jossa on valtaosa pillerin sisällöstä Ksylitolia. Ainut mitä tästä voi tosiaan tulla, sekin liiallisena käyttönä, juuri nuo mainitut laksatiiviset oireet. Muuten Ksylitoli on täysin vaaraton E-koodi kohtuukäytössä.

E969 (Advantaami) = Aspartaamin johdannainen; täysin synteettinen ja keinotekoinen makeutusaine, joka muistuttaa suuresti Neotaamia. EU:n komissio hyväksyi Advantaamin makeutusaineeksi numerolla E969. Uusi aine on ehkä kaikkein makein makeuttaja ja ainakin 20.000x pöytäsokeria makeampaa. Advantaami on Aspartaamia vakaampi makeuttaja ja se on peräisin Japanilaiselta kemikaali- ja elintarvikevalmistaja Ajinomotolta. Ajinomoto on myös valmistanut Aspartaamia, mutta nyt Aspartaamia käytetään Advantaamin teossa. Advantaamilla on päivittäinen raja 5,0 mg/kg/vrk.

Käyttökohteina on ainakin jäätelöt, karkit, purukumit, aamiasmurot, sinapit, kastikeainekset, snacksit ja tietyt alkoholijuomat. Koska Advantaamissa on myös fenyylialaniinia, niin se ei sovellu lainkaan fenylketonuriaa (PKU) sairastaville. Johtuen siitä, että Advantaami on Aspartaamin johdannaisaine, niin on syytä olettaa, ettei se sovellu ihmisille joilla on joko epilepsia tai migreeni.

LÄHDE: elamakasissamme.blogspot.fi: EU on hyväksynyt uuden makeutusaineen E969.

ELINTARVIKE- JA HIVENAINENIMIKKEITÄ, JOILLE EI OLE OMAA KOODIA:

Fruktoosisiirappi
= Muistuttaa paljon sokeria, mutta siinä on enemmän fruktoosia, eli hedelmäsokeria. Rypälesokerista, eli glukoosista poiketen fruktoosi ei mene suoraan elimistön polttoaineeksi, vaan kulkeutuu ensin maksan käsittelyyn. Fruktoosisiirapin on tiedetty aiheuttaneen maksan ja sisäelinten ongelmia. Maksa muuttaa fruktoosi myrkylliseksi rasvaksi, joka taas aiheuttaa metabolisia ongelmia. Tavallaan selkokielellä sanoen lihomista.
LÄHDE: Studio55.fi - Lääkäri kertoo, näin, haitallisesti light-juomat vaikuttavat elimistöösi

Sinkki (Zn) = Ihmiselle tärkeä hivenaine, jolla on tärkeä merkitys esimerkiksi aineenvaihdunnan kannalta. Käytetään joissain ravintolisissä esimerkiksi ksylitolin (E967) kanssa pureskelutablettina, sekä myös tietyissä kivennäisvesissä, joihin on lisätty sinkkiä. Sinkin liikasaanti voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta, päivittäinen käyttösuositus on annettu.

TUOTENIMIKE, PAKKAUSKOKO JA MAUT: PAKKAUSSELOSTEEN SISÄLTÖÄ (MUUN MUASSA):
L-Carnitine + Kromi 500 ml, greippi E122 [Atsorubiini]
L-Carnitine + Kromi 500 ml, appelsiini E102 [Tartratsiini], E110 [Paraoranssi]
L-Carnitine Drink, Mexican Fruit 500 ml Asesulfaami K, Natriumsyklamaatti, Natriumsakariini, E104 [Kinoliinikeltainen], E131 [Patenttisininen]
Energy Charge Wildberry 500 ml Atsorubiini [E122], Briljanttisininen FCF (Sisältää varoituksen atsoväristä.)
Power Starter Energy Drink Asesulfaami K, Natriumsyklamaatti, Natriumsakariini, E122 [Atsorubiini] (Sisältää varoituksen atsoväristä.)
Sunkist 42, 86 ml, Fruit Punch Asesulfaami K, Sukraloosi, E129 [Alluranpunainen AC]
Protein Drink Low Carb Asesulfaami K, Natriumsyklamaatti, Sakkariini-natrium, Sukraloosi, Karmiini, Karrageeni (E407).
Whey Protein Drink, 500 ml E122 [Atsorubiini]; vaahtoutumisenestoaine E900
Star Nutrition Meal-Pro 1kg (ateriankorvike) E951 [Aspartaami], Karmiini
Ultra Lean Diet Whey, 800 g (proteiiniyhdistelmä) Sukraloosi; Piidioksidi; E124 [Uuskokkiini / Ponceau 4R], Punajuuriväri (Punajuuriväriä käytetty mansikanmakuisessa).
MAX CARB 500ml [200] Red Slammer Vesi, sakkaroosi, glukoosi, maltodekstriini, fruktoosi, E102 [Tartratsiini], E110* [Paraoranssi], E124 [Ponceau 4R]*, E445, E414. (* = Lisäaineen haitasta mainittu.)
MAX CARB 500ml [200] Sunny Beach Vesi, sakkaroosi, glukoosi, maltodekstriini, fruktoosi, E102 [Tartratsiini], E330 (makuaine, sitruunahappo), säilöntäaineet: E445, E414.
MAX CARB 500ml [200] Tropical Blast Vesi, sakkaroosi, glukoosi, maltodekstriini, fruktoosi, E133 [Briljanttisininen FCF].

LÄHTEET (TÄYDENTYY AJAN MITTAAN LISÄÄ):
- Suomenkielinen Wikipedia (Asesulfaami K, Aspartaami, Natriumglutamaatti ja muut täällä mainitut lisäaineet.)
- Coloria.net - Elintarvike(lisäaineet) (Useat eri väriaineet ja -lisäaineet, sekä CI-numerot.)
-
Evira, Elintarvikeparanteet: Lisäaineet (Täällä mainitut useat lisäaineet ja INFO-kohta sivun alussa.)
- Elämä Käsissämme-blogi, Aspartaamin tehostettu versio (Neotaami, Aspartaamin Tehostettu Versio, ei käytössä Suomessa onneksi)
-
ekoodi.fi, E950  mutta myös moni muu lisäaine
(Useat lisäaineet, jotka mainittu täällä.)
- Iltalehti: Lue ksylitolipurkan tuoteseloste (Aspartaami, Asesulfaami K)
- Magneettimedia: Makeutusaine Sukraloosi aiheuttaa diabetesta (Sukraloosi, E955: Makeutusaine Sukraloosi Aiheuttaa Diabetesta)

- Englanninkielen Wikiartikkeli Karnaubavahasta (Karnaubavaha, E903)
- Taloussanomat 17.11.2011 Kävitkö kinkkuostoksilla, ostit tyhjää ja syöt fosfaattia (Fosfaateista haettu tietoa tänne.)
- Reijo Laatikainen: Ksylitolin terveysvaikutukset, aika laajentaa tietoa (vieraskirjoitus) (Ksylitoli)
- Hartwall - Stevia tekee Hartwall Jaffasta Superin (Kohta, jossa oli viittaus seikkaan, että Hartwall alkaa käyttää Steviaa.)
- Cancer.org - Aspartame (Sivu on englanniksi, mutta siellä on monta samaa sairautta, joita listasin tohon Aspartaamitekstiini.)

Kerro, jos joku linkki ei toimi: pauli.kesti @ varaani.net