Aspartaamimyrkytyksestä Tietoja Uutena Sivunaan


Jutun kirjoittaja, Pauli Kesti vuonna 2015


Siirsin tämän sivun omaksi sivukseen, että lukeminen on entistä vaivattomampaa. Alan saada kyllikseni valheellisista väitteistä, joita mm. elintarviketeollisuus (tähän lukeutuu myös Evira) on syöttänyt muun valtamedian ohella sadoilletuhansille (esim. Helsingin Sanomat) ihmisille. Tässä oli taannoin tämä artikkeli Helsingin Sanomien sivuilla. Tuo ei pidä paikkansa, että "Aspartaami on turvallista", jota Hesari tuossa väittää valheellisesti. En itse lähtisi suosittelemaan Aspartaamia yhdellekään epilepsia- ja migreenipotilaalle ruokavalion tueksi. Samoin en suosittelisi Aspartaamia diabetes-potilaille, koska on viitteitä, että Aspartaami saa aikaan sokeriarvojen heittelehtimistä alas tai liian ylös ja diabeetikoilla on oltava sokeriarvot kohdillaan, koska liian alhainen sokeriarvo (tai liian korkea sokeriarvo) saattaa aiheuttaa sairaalareissun. Liian alhaista sokeria voinee koettaa nostaa antamalla diabeetikolla sokeripitoista juotavaa, jos taju on vielä tallessa. Tiedän tämän siksi, koska suvussani on diabetesta joillain ihmisillä.

Huomaa, koko tämä sivu perustuu pääasiassa yksityisen sektorin kokemuksiin aspartaamista, en kerro keneltä ekan kerran kuulin tästä asiasta, sillä hänkin on yksityishenkilö ja ansainnut jo kiitokset ja ansaitsee myös oman rauhansa.

Silti: Kiitos sinulle, joka vuonna 2010 annoit minulle linkin joka johti sivulle, missä luki aspartaamin pimeästä puolesta. Olen penkonut nettiä ja eri ihmiset ovat kertoneet useilla sivuilla samoja tai lähes samoja oireita, kuin mitä minulla oli. Lihominen siis on vain yksi yleinen oire niillä, jotka ovat altistuneet aspartaamille.


Lisäys kesäkuun 2015 alussa: Huomasin Valion poistaneen sivuiltaan tekstin Light-mehukeittojen yhteydestä, joka väitti aiemmin valheellisesti, että "sopii painostaan huolehtiville". Nyt teksti on täysin erilainen (Lähde) ja alla oleva kuva itse on screenshotti eli kuvakaappaus Valion sivuilta ja voin sanoa, että itselle toi Asesulfaami K on se pienempi paha:

Tiedoksi kuvaan liittyen: Itse en pidä Asesulfaami K:ta (E950) pahana, mutta Aspartaamia siksi, koska lihoisin siitä ja saisin isoja kohtauksia, koska sairastan paikallisalkuista epilepsiaa jonka sain, kun tuli aivotärähdys autokolarissa lapsena 1980-luvulla, mutta itse epilepsia todettiin vasta vuosia myöhemmin.

Voin oikeastaan kertoa koko totuuden niin hyvin, kun vain osaan. Ensinnäkin, Aspartaamia on testattu sokerimuurahaisten, tuon kevätvitsauksen torjumiseen, onnistuneesti. Samoin pikkuitikat eivät tule lähelle paikkoja, joihin on sivelty Aspartaamilla makeutettua mehua. Aspartaamia on myös kokeiltu sikojen lihotukseen ja tuloksia on saatu, siat siis lihoivat!

Se meinaa taas sitä, että jos siat lihovat, lihovat ihmisetkin. Ei väliä onko miten usein nauttinut sellaista, jossa on Aspartaamia, koska ihminen lihoo kuitenkin nopeammin tai hitaammin ja tähän vaikuttavat myös geenit osaksi, ihmiset ovat tosiaan erilaisia. Miksi sitten niin moni kirjoittaa siten, että sama juttu löytyy googletukselle eri blogeista? Ei ihme, jos ihmisten epäluulot heräävät. Minä kirjoitan sen, mikä minun osaltani oli täyttä totta ja toivon, että ihmiset heräisivät Ruususen unestaan.

Olen saanut niin netissä kuin irkissäkin lokaa joiltain ihmisiltä niskaani.

Oireet voivat olla hyvinkin yksilöllisiä, osalla oireet näkyvät lievinä, osalla taas hyvinkin rajuina. Oireita ovat ainakin jatkuva väsymys, joka on aika yleinen oire, minulla puhti oli aikanaan usein pois, vaikka työajat olivat lyhyet ja pidin työstä, jota tein. Sekin, koska oireet ilmenevät ensimmäisen kerran, ovat tapauskohtaisia eri ihmisillä. Esimerkiksi itsellä Aspartaamimyrkytyksen oireita tuli erästä makeuttajaa sisältävää urheilujuomaa juotuani vasta seuraavana päivänä. Lisäksi on myös tapauksia, jossa oireita ilmenee (nekin lievinä) vasta vuosien kuluttua. Luin tässä tätä laatiessani nettiä, siellä oli tämä blogi, joka vaikutti aika kiinnostavalta yksityisihmisen kirjoittamaksi, teksti oli hyvin laadittuakin. Minusta on Söyringiltä hyvin sanottu tuo hyönteisvertaus: "Jos sinulla sanotaan olevan hyönteisen aivot, ota se kehuna." Lisäksi sama kirjoittaja on asian ytimessä siinä, kun oli sanojensa mukaan ihmetellyt, että "miksi kaikki light-tuotteiden käyttäjät ovat lihavia". Itse tiedän kanssa vastauksen tähän ja tiedän että näitäkin sivuja lukee taatusti vaikka lääkärit, ravintoterapeutit ja sellaiset, jotka eivät halua asiaa kaiken kansan tietoon.

Tuohon urheilujuoma-aiheeseen palaten, oireina oli tuo jatkuva väsymys vaikka yöuni oli riittävä, eli ihan niin pitkä kuin ennenkin olen nukkunut, eli noin 7-8 h arviolta oli siis yöuni. Kirjoittaminen tietokoneella oli sellaista, että aina välillä kirjoitin sanoja väärin, siis useammin kuin tätä tekstiä laatiessani. Sitten toisena päivänä oli sekavuutta ja jonkinlainen poissaolokohtaus jolle ei ollut mitään altistavaa tekijää edes ja sairastan edelleen lievähköä epilepsiaa. Itse pullossa oli tuoteseloste tosi pienellä tekstillä printattu etikettiin:
Jos et erota tätä tekstiä hyvin millään näytöllä ilman suurentamista, ymmärrät tekstin koon.

Yllä oleva teksti on vain esimerkki siitä, miten pienellä teksti arviolta oli! Pullossa oli kyllä varoitus: "Sisältää fenyylialaniinin lähteen." Muttei mitenkään korostettuna kuten lihavoituna. Vasta tänä päivänä oireet katosivat. Kyse siis oli puolen litran pullosta ja vain teksti "Rasvaton" olisi pistänyt silmään. Juuri epilepsiani takia en voi käyttää tuotteita, joissa on Aspartaamia, ennen vuotta 2010 oli liian monta isoa kohtausta, jotka olisi voitu välttää, jos asiat olisi kerrottu rehellisesti ilman likaisia valheita. Kun mainitsin "likaisia valheita" niin se koski mm. sitä, että syyksi epäiltiin milloin ylipainoa, milloin käytöshäiriöitä, milloin valvomista ja milloin myöhäisiä heräämisiä.

Aspartaamin on todettu aiheuttavan tai pahentavan (tai molempia) ainakin seuraavia oireita ja tauteja:
- Yksi näistä on puuroutunut puhe, eli sammaltava puhe. Tämän takia olen lisännyt huomautuksen Youtubessa julkaisemiini vanhoihin videoihin, että kyseessä on yksi ja sama henkilö, joka puhuu sekä videossa, että sen päälle äänitetyssä ääniraidassa kuten tässä videossa, joka on kuvattu Kuoreveden Tiilitehtaan raunioissa. Aikanaan sainkin valituksia puheääneni laadusta.

- Lisäksi oli outoja mielialan vaihteluita, eli saatoin suuttua ja sanoa mitä tahansa joskus ennen vuotta 2010.

- Lisäksi saattoi olla käytöshäiriöitä, joiden takia siis määrättiin kahta eri mielialalääkettä
(Orsanil ja Seroquel, näistä toisen käytön lopettamisen jälkeen ilmeni selittämätön sekoamiskohtaus noin kuukausi tämän toisen lopetuksesta), mutta kumpikaan ei auttanut yhtään mitään. Ehkäpä lääkefirma halusi raportteja lääkäreiltä siitä, miten lääke vaikutti potilaille, joille sitä määrättiin reseptillä.

ASPARTAAMILLA MAKEUTETTUJA, VALION MEHUKEITTOJA.

Minäpä kerron erään totuuden! Mikään noista aiemmin mainituista ylipaino pois lukien ei ollut kohtauksien laukaiseva tekijä. Olin yläasteen aikoihin ihan normaali ja tarmokas nuorukainen, ehkä ujo mutta silti. Olen onnistunut jäljittämään alkupisteen niille vuosille, kun aloin opiskella MSKK:ssa (Mäntän Seudun Koulutuskeskus), en paneudu tarkemmin opiskeluvuosiini, siitä eri artikkelissa tulevaisuudessa sitten, mutta valmistujaiskuvissa sen huomaa, että lihavuutta ei voi enää peitellä. Sitten tämän jälkeen alkoi tulla isoja epilepsiakohtauksia, joista on myös nimike "grand mal".

Vuosien aikana nostettiin, laskettiin, poistettiin lääke "turhana" lisättiin lääke "kokeeksi" ja mitään ei saatu aikaan. Kohtauksia siis tuli ja oli ihan yksi hailee, oliko viikonpäivä mikä, aamu, ilta, oliko lääkkeet viivästyneet, vai otettu ajallaan. Epileptisiä kohtauksia siis tuli silti ilman erityistä laukaisevaa tekijää ja asiaa oli usein käyty läpi neurologin vastaanotolla ja puhelimitse. Aina silti tulos oli nolla ja vasta yli vuosikymmen myöhemmin valkeni, että todellisuudessa olin lääketeollisuuden (vai lääkemafian) viaton uhri, jolla luultavasti kokeiltiin eri lääkkeitä sen kirotun "lääketieteen nimissä".


Itse lopetin vuosia sitten Aspartaamin käytön, koska arvelin tajuttomuus-kouristuskohtausten johtuvan juuri tästä kun aloin lukea artikkelia, johon sain linkin somesta aikaa sitten. Tätä ennen oli kokeiltu eri lääkityksiä, aina nollatulos ja oudoksi pisti silmään kaksi lääkettä (toinen oli Orsanil, toinen Seroquel) joita molempia oli vain lyhyen aikaa ja kumpikaan ei ollut edes epilepsialääke, vaan mielialalääkkeitä, joita saa vain ja ainoastaan reseptillä.
Sivuhuomautuksena voinen sanoa, että Orsanilia on määrätty myös masennuslääkkeiden ohessa. "Toisaalta jos masennuslääke oikeasti auttaisi sen syöjää, niin sellaisia lääkkeitä syövä ihminen olisi ollut jo terve."

Netissä mainitaan seikkoja, että Aspartaamia on onnistuneesti kokeiltu sokerimuurahaisten torjumiseen. Olin tietty epäluuloinen, mutta kun lattialla käveli noita murkkuja, niin liotin tusinan verran Hermesetas-tabletteja haaleaan vesitilkkaan. Hermesetas-tabletteja kun saa kaupoista Natriumsakariinillakin. Sivelin tätä liuosta vesivärisiveltimellä paikkoihin, joissa tiesin näitä kulkeneen ja tulos oli kiinnostava, jo pieni määrä Natriumsakariinia karkotti muurahaiset, koska se aine on muurahaisille vahvaa hermomyrkkyä.

Melko pian Aspartaamin käytön hylkäämisen jälkeen alkoi tapahtua itsellä seuraavaa: lähtöpaino oli 148 kg eli sairaalloinen ylipaino painoindeksin perusteella joskus ennen 2010 vuotta. En sano tarkkaa ajankohtaa, vain vuoden mainitsen yksityisyyteen vedoten. Tarkkaa tietoa saa vain 2012 alkaen, joten tästä tehkööt itse kukin omat päätelmänsä. Paino 2012 min/max: 128 kg / 132 kg. Samat, mutta 2013: 127 kg / 133,5 kg Edelleen ja nyt vuosi 2014: 121 kg / 132 kg sekä tähän asti: 2015: 117 kg / 115 kg. Huomaa siis, vuoden minimipaino on ensin! Sitten maksimi kirjattu painomäärä! Äkkiseltään laskisin painon tippumisen tähän asti: 148 kg josta pois 115 kg = 33 kg (kesäkuussa 2015). Ruokavaliota en käsittele, sen teen eri artikkelissa, mutta pizzoista kelpuutan enää vain kasvispizzan ruokavaliooni ja aidon Oivariinin (tässä ei ole lisäaineita yhtään), en siis mitään prosessoitua margariinia jossa on E-koodeja. Vielä edelleen on paino laskenut, ainakin itseäni vaikuttaa leipä lihottavan.

Yksi asia on varma, jos tuoteselosteessa on paljon erilaisia E-koodeja, se tarkoittaa: "Enempi prosessoitua, vähempi luontaista alkuperää." Onneksi ruokakaupassa voi valita mitä ostaa. Kaikki lisäaineet eivät ole läheskään pahoja, jos jonkun E-koodin väri näyttää vihreää, se on turvallista ihmiselle todistetusti. Lisätietoja on
lisäainesivulla erikseen. Erikseen vielä mainitsen, että painoni on laskenut jopa alle 120 kg:n niin, että lukema on ollut kesäkuussa 2015 alimmillaan 115 kg. Painoni aleni vielä lisää niin, että joulukuun 2015 alussa lukema oli lähellä 111 kg:aa mutta nyt siinä 113-114 kg ja vaihteluväliä esiintyy ajoittain.

2014 silti tapahtui vieläkin merkittävämpi muutos joskus heinäkuun tienoilla, kun kuulin sinkin vaikutuksista aineenvaihduntaan, utelias kun olin, päätin testata ja se vaikutti. Jotkut voivat räjähtää tästä tiedosta, kun väitän että Aspartaami ei sovellu laihdutusta varten, vaan se itse asiassa saa aikaan lihomista vasta pitkän aikavälin jälkeen.

Vaikka tämä laihtuminen on hidasta ollut, niin en suosittelisi itse Aspartaamia yhdellekään epileptikolle, kuten tuossa totesin jo. Tässä ovat taustalla omat ja runsaat negatiiviset kokemukset, valitettava totuus on se vain, että raha menee ruokabisneksen osalta terveytemme edelle. Mainitsinkohan, että Aspartaamia on kokeiltu sikojen lihottamiseen, onnistuneesti! Ellen maininnut, nyt mainitsin senkin asian.

Ennen Aspartaamista luopumista pysyvästi oli ruokavaliossa muun muassa näitä listan ruokia, joita ei tee mieli enää syödä, enintään ehkä suklaata tai homejuustoa harvoin. Lista on alla, ei missään mitä söin eniten-järjestyksessä. Näitä söin vain siksi, koska oli jatkuva näläntunne, ei ikinä nälkä hellittänyt, aina piti napostella tai juoda jotakin. Ei merkitystä mitä, kunhan sain syötävää, minulla oli noina vuosina täysin kylläisyyden säätelymekanismi päin pyllyä. En kyennyt hallitsemaan itseäni syömisen osalta, vaan itse Aspartaami E951 sekoitti täysin kylläisyydentunteeni kohtaustasapainon heittelehtimisen ohella ja niinpä ahmin näitä ainakin:
- homejuustot, näitä meni valtavasti, en kyennyt hillitsemään näläntarvettani enää
- lohenmäti
- erilaiset makeiset (Nykyisin sallin vain suklaan.)
- Light-juomat ja -mehut.
- prosessoidut mikroruoat, useasti
- nuudeleita (joissa on usein E621:stä)
- valkoista makaronia
- pizzaa, rasvaisuus ei vaikuttanut ruokahaluun, usein pizzaan piti saada homejuustoa ja rasvaa tihkuvaa juustoa (kaloripommi)
- jäätelöä hyvin usein ja lisätyn sokerin kanssa jopa!
- rasvaisia ruokia (erilaisia)
- sokeroituja mehuja ja limsoja
- suolapähkinöitä ja sipsejä sekä juustonaksuja (nykyisin sallin itselleni vain pistaasit)
- energiajuomia (Battery, ED, Mad Crock, Pittbull, useimmat Light-versioita, eli E951-sisältöisiä.)
- erilaisia äyriäisiä, katkarapuja, rapuja, jopa hummereita pari, sinisimpukoita ja säilyke-etanoita
- säilykkeitä (erilaisia)
- valtavasti erilaisia leivonnaisia, mm. donitseja, kermatäytepullia, munkkeja...

Lopuksi voin sanoa, että valtaosa tuon listan ruoista on jäänyt täysin pois, toki vielä syön harvoin homejuustoa ja suklaata, mutta harvoin.

LÄHTEET:
Elina Hytönen: Uusimpien tutkimusten mukaan aspartaami tekee sairaaksi.

Irtisanottu psykologi: "Jos ne olisivat tehokkaita, ihmiset paranisivat"
Riikka Söyring: "Kevyt-tuotteet lihottavat"
pakkotoisto.com, mimmien dieetit (raju painonnousu, sivu 2)