Kryoniikasta Lyhyesti

Tämä sivu on pahasti kesken, joten odota, ole hyvä.
Sivun tarkoitus on kertoa jokaiselle, mitä eroa on pakastamisen ja kryoniikan välillä, kun kaikkihan eivät tätä aihetta ihan tiedä.

Kun näinä päivinä lääketiede ei voi enää elvyttää potilasta, "hänet julistetaan kuolleeksi" ja se meinaa sitä, että hoito loppuu siihen. Kryoniikan kannalla olevien mielestä "hoitoa ei tulisi lopettaa". Miksi sitten näin mainitaan ja miksi tämä asia, mitä itse olen kuullut, sotketaan pakastamiseen?

- Eli pakastaminen on ruoan säilytystä jäädytettynä yleensä -20 - -40 Celsiusasteen pakkasessa, jolloin ruoka säilyy pidempään. Tämä eroaa monessakin kohtaa potilaan siirtämisestä kylmäsäilytykseen, joka on pysyvä ja "jossa elvytysmahdollisuus säilyy" tulevaisuuteen vähintään satojen vuosien ajan.

Kryonisessa säilytyksessä taas käytetään menetelmää (vitrifikaatiota), jossa ennalta lisätyt suoja-aineet estävät tavallisen jään muodostumista kovassa pakkasessa, joka siis on vielä alhaisempi lämpötila kuin mitä pakastin voi tuottaa. Lisäksi "suojatut solut pysyvät pakkasen kohotessa" jatkuvasti siirappimaisessa muodossa pakkasen noustessa aina -120 C asteen paikkeille jota kryoniikka.fi kuvailee sanalla lasisiirtymälämpötila. Edelleen lasisiirtymälämpötilassa ( -120 C ) solut lukittuvat paikoilleen muodostaen siten "kiinteän ja lasimaisen kappaleen" jossa ei ole jääkiteitä. Tästä sitten edelleen lämpö laskee -196 C asteen pakkaslukemiin (vertailuna: typen sulamispiste on -209,86 C ja kiehumispiste -195,8 C) jossa siis "kudos voi säilyä muuttumattomana" jopa 10.000 vuotta. Itse asiassa nestemäinen typpi pitää säiliön, johon potilas on laitettu, sopivan kylmänä mutta koska typpi haihtuu nestemäisessä olomuodossaan, sitä on lisättävä aina toisinaan. Tämän tekstin lähde on haettu kryoniikka.fi sivuilta ja suorat sitaatit, eli lainaukset, on merkitty lainausmerkein.

Tietysti päätös näissä asioissa on henkilökohtainen valinta, kryoniikka on sellainen, ettei se seuraa minkään uskonnon rituaaleja, näin olen itse ymmärtänyt. Eikä se tietenkään noudata minkään tietyn uskonopin (kristinuskot, buddhalaisuus, juutalaisuus...) säädöksiä saati ohjeita. Voisikin olla hyvä puhua omasta kiinnostuksestaan tuttaville ja sukulaisille ettei asia tule heille puun takaa. Tällä tavoin on mahdollista saada jotain aikaan ja onhan parempi mielestäni kryostaasissa oleva ihminen, kuin läjä tuhkia uurnassa tai haudattu luuranko. Mitä pikemmin kryostaasia rahoittanut potilas pääsee säilytykseen tämmöiseen kammioon, sen parempi, koska siten aivoihin ja muihin kehon ostiin kohdistuvat viat minimoidaan.

Tällä erää kryosäilytys on aika kallista ja sen maksu hoituu pääasiassa ainakin henkivakuutuksen rahoilla.

LÄHDEARTIKKELIT TAI SIVUT:
- http://www.kryoniikka.fi/
- http://kriorus.ru/intro.html (Sivu on täysin venäjäksi, joten käännettävä esim. Google Chromen avulla.)
- http://fi.wikipedia.org/wiki/Typpi (Typpi Suomiwikissä)
- http://www.overcomingbias.com/2008/12/we-agree-get-froze.html (Kirjoittaja: Robin Hanson.)