Unreal IRC-Komentoja

/QUOTE HELPOP = Tämän komennon avulla voi tutkia synircin kaltaisissa verkoissa flageja ja komentoja. Näistä tässä mainituista komennoista kaikki ei ehkä ole saatavilla. Alla lista komennoista joiden takaa löytää laajan listan tietoa (tai sitten ei):

/QUOTE HELPOP ?USERCMDS = Listaa käyttäjäkomennot.
/QUOTE HELPOP ?OPERCMDS = Listaa operaattorien komennot.
/QUOTE HELPOP ?UMODES = Listaa käyttäjämoodit.
/QUOTE HELPOP ?SNOMASKS = Listaa snomaskit.
/QUOTE HELPOP ?CHMODES = Listaa kanavamoodit (kaikki).
/QUOTE HELPOP ?OFLAGS = Listaa O-Line flagit.


/WALLOP = IrcOppien komento, joka näkyy kaikille, joilla on päällä +w userflag, tämä on operaattoreiden julkista sananvaihtoa.
Käyttö:
/WALLOP viesti, esim. /WALLOP Tänään on koleaa, muttei niin koleaa kuin Etelänavalla.

/QUOTE GLOBOPS = IrcOppien komento, joka näkyy vain irkkioperaattoreille ja -admineille, huomaa komennon monikkomuoto!
Käyttö:
/QUOTE GLOBOPS viesti, esim. /QUOTE GLOBOPS Evening, I only test that command, so you can ignore it. Yours sincerelly, pate81.

/STATS
= Koska tämä antaa paljon tietoa palvelimen toiminnasta, niin usein vain /STATS u on sallittu, se näyttää vain palvelimen sen hetkisen uptime-ajan. /STATS k näyttää asetuksista riippuen palvelimen z-linet, e-linet ja k-linet, tietoturvasyistä tämän käyttö on rajattu vain irc-operaattoreille.

/SETHOST <vhost> = vaihtaa IrcOppien vhosteja, ei käytetä komennon /QUOTE kanssa.
esim. /SETHOST uusi.vhosti.tahan

Alla on listattuna erilaisia linejä joihin voipi irkissä törmätä:
E-Line = Tämän tarkoitus on suojata lähinnä operaattoreita palvelinbanneilta (klinet). Pääasiassa IRC-operaattorit suojaavat tällä itsensä vahingossa annetulta K-Linelta, mutta joissain tapauksissa tätä voidaan käyttää suojaamaan omia asiakkaita verkosta riippuen. Määritelmä: nick(ät)hosti esim. heka400(ät)mallihosti.gr

K-Line = Tämä on palvelinkohtainen, käyttö: /quote kline osoitemaski, esim. /quote kline *@*.luuserihosti.it asettaisi palvelinkohtaisen k-linen osoitemaskille *@*.luuserihosti.it K-line on lyhenne sanoista kill line. Tällöin käyttäjä on bannittu tietyltä palvelimelta jonne hän ei voi palata niin kauan, kuin K-line on vielä voimassa. Tämän kanssa on harkittava ensin ennen tekoa ja mietittävä, onko toimenpide todella tarpeen? Tietysti voit aina laittaa /kill <user> jos käyttäjä rikkoo verkon sääntöjä mutta jos hän jatkaa sääntörikkomuksia, niin silloin lienee /quote kline paikallaan vasta.

G-Line = Tämä kattaa koko palvelinverkon (Global Kill Line), yleensä tämä annetaan jos käyttäjä rikkoo sääntöjä tai rikkoo niitä silti vaikka sai jo aiemmin K-Linet. G-Line on K-Linen variaatio joka annetaan mm. massaspammista, väärinkäytöksistä, viruslinkkien levityksestä tai vaikka kanavanvaltailuista ja ddos-hyökkäyksistä. Se eroaa silti hieman K-linestä. Se asetetaan joko *(ät)ip-osoite tai *(ät)hosti, jossa ensin mainittu toimii paremmin. G-Line silti odottaa identin vastausta käyttäjältä joka on yhdistetty (siis mikäli on tietty bannimaski), sulkien heti käyttäjän IP-osoitteen joka on syötettynä jos *@hosti on käytössä. Palvelimen täytyy tehdä DNS-haku käyttäjästä ja palautuneesta hostista. Tämä tapa viivästää prosessia ja jos DNS ei palauta täsmällistä tulosta, bannittu käyttäjä voi silti olla verkossa vaikka G-Line olisi annettu. Käyttö: /quote gline osoitemaski esim. /quote gline *@*.luuserihosti.it tai: /quote gline *@123.123.123.123

O-Line = Operline tai O:line = Tällä on määritelty verkon ircopit (synirc, unrealirc). Tässä pieni ja ISO kirjain tulkitaan eri merkeiksi, eli operiksi en voi kirjautua Pate81 nickillä koska sitä ei ole merkitys O-lineksi mutta sen sijaan pate81 nickilläni voin kirjautua koska sillä on koeverkkoon O:linet.

Z-Line = Zap line; on kuin K-line, mutta kattaa klientin ip-osoitealueen. Tätä käytetään vain ääritapauksissa, koska Z-line ei tarkistele käyttäjänimiä (identit) tai ala setvimään domaineja. Sitä voidaan käyttää käyttäjiin ennen kuin nämä ehtivät lähettää mitään dataa yhteyksistään. Näin ollen Z-line on tehokkaimpia ja käyttää myös vähemmän resursseja kuin K- tai G-line bannatessa ison määrän käyttäjiä tai ei-toivottuja yhteyksiä. Z-linet voidaan myös tallentaa ja varastoida configurointitiedostoihin.

Esimerkki tästä komennosta:
/quote zline *@10.20.30.40 ja huomaa, että tähti on jokerimerkki, esim: /quote zline *@10.20.30.*

Q-Line = Yleisemmin myös käytetty nimitystä bad nicks tai bad nick block (block = esto), eli ei-halutut nickit. Q-linet tulee servun conffeihin ja niissä on jokerimerkit * ja ? sallittuja. Nämä siis määritellään valmiiksi asetuksiin ja niissä yleensä mainitaan syy. Tällä tavoin operaattorit suojaavat nickiään tai apubotteja verkossa feikkaajilta.
Esimerkki: N*i*c*k*s*e*r*v* Please change your nickname to better one! Tähän voi asetuksista ja verkosta riippuen laittaa lyhyen porttikiellon tai käyttäjä voidaan killata. Tällöin siis seuraavat nickit saisi sanktioita: Niickseerv tai Nickserv-bot. On myös mahdollista, että feikkaaja saa ainakin ensi kerrasta varoituksen.

MALLIT ALLA, HUOMAA ETTÄ VÄKÄSULKEET KUULUVAT KOMENTOIHIN:
ban nick {
mask "*p*a*t*e*8*1*";
reason "Your nickname reminds too much IrcOp nickname";
};

ban nick {
mask "P??e81";
reason "Your nickname reminds too much IrcOp nickname";
};


Tämä scriptinpätkä tulisi Unrealircd:ssä tiedostoon unrealircd.conf jonka jälkeen palvelimelle tulee ajaa komento /rehash niin muutos astuu voimaan. Tuossa siis on yksinkertainen esto, jossa käyttäjä ei voi vaihtaa nickiään jos se täsmää mask-kohdassa olevaan sääntöön jossa asteriski on jokerimerkki. Huomaa että sääntö lukee ISOT ja pienet aakkoset eri merkeiksi! Operaattoreihin tämä nyt ei vaikuta, mutta peruskäyttäjiin kylläkin, eli esim. ei voi käyttää nickiä pate81_ tai pate-81 tai pate1981. Yritys muuttaa Q-line nickiin (Forbidden Nick, Nick Block) näkyy myös IrcOpeille jotka ovat verkossa. Käytännössä voi myös parantaa huonojen nickien estoa luomalla uuden maskin tyyliin: mask "*a*e81"; jolloin nick Pave81 olisi myös kiellettynä. Tosin tämä on aika epäkäytännöllistä toisinaan.

Muuta huomioitavaa:

Hyvä perussääntö on, että IRC-operaattorin tulee olla hyvissä väleissä saman verkon toisten operaattoreiden kanssa. Asiaa voisi verrata seikkaan, jossa tontin omistan tulee olla hyvissä väleissä naapuritonttien omistajien kanssa.

Toinen merkittävä seikka on se, että IRC-operaattoriksi ei valita julkisiin verkkoihin ihan ketä tahansa, vaan hyvämaineista henkilöä joka hallitsee hyvin irkin, osaa auttaa verkon käyttäjiä niin hyvin kuin pystyy, tietää eri flagien merkitykset ja mitä eri moodit saavat aikaan eikä ikinä killaa ketään henkilökohtaisten riitojen takia.

Henkilökohtaiset riidat voi setviä vaikka sähköpostitse tai privassa, muttei ikinä julkisilla kanavilla tai ison irkkaajajoukon nähden. Niin ikään perättömien huhujen levitys on myös vastoin kaikkia hyviä sääntöjä ja Suomen laki on määritellyt kohdan, jossa lukee selvästi, mitä voi seurata väärästä syytöksestä!

Luin myös että IRC-operaattorin on hyvä vastata kysymyksiin jotka ovat asiallisesti laitettuja, tämä takaa sen että saat irkkaajien keskuudessa hyvän maineen. Jos saamasi viesti (sähköposti vaikkapa) on selvästi loukkaava, rasistinen tai herjaviesti, tai jossa ragetaan (raivotaan) sinulle, voit vaikka laittaa kyseisen käyttäjän lähettämät viestit menemään roskakoriin (dev/null).

Säätämistäkin tarvitaan toki:

Jos verkkosi käyttää tiettyjä kanavia, ne määritellään unrealircd.conf tiedostoon esimerkin mukaan (alla). Esimerkissä on määritelty virallisiksi kanaviksi #help , #varaani ja #testnet ja vieressä on kanavien kuvaukset. Kanavat listataan vaikka kukaan ei olisi kanavilla. Topic tulee ainakin silloin, kun kaikki lähtevät tai potkitaan kanavalta ja sitten sinne liitytään /join komennolla uudelleen. Huomioithan sen, että alla oleva on vain esimerkki tämmöisestä tavasta asettaa halutut kanavat unrealircd.conf tiedostoon:

};
official-channels {
"#help" { topic "Testnetin irkkausverkon epävirallinen testikanava, tarkoitettu opppimis- ja testaamiskäyttöön lähinnä."; };
"#varaani" { topic "Varaaniserverin virallinen kanava, idlaaminen on suvaittua, puhu mistä haluat."; };
"#testnet" { topic "Tämä kanava on tarkoitettu testi- ja opetuskäyttöön, sana vapaa."; };


Spammifiltteröinti irkkausverkossa:
Nämä asetetaan myös unrealircd.conf tiedostoon, mutta myös komennolla /quote spamfilter [add|del|remove|+|-] [flagit] [toiminta] [aika] [syy] [sääntö] sääntöjä voi olla useampikin, mutta tämän tarkoitus on lähinnä poistaa spammi- ja viruslinkkien levittäjät verkosta, sääntöjä voi säädellä haluamakseen conffistakin käsin, kunhan olet tarkka ja pidät conffin auki suorittaessasi käskyn /rehash jotta näet, tulee virhesanomia tai varoituksia. Toimintakohtaan sallitut toiminnat ovat listattuna alla, huomaa että toisin kuin conffissa, komennolla /quote spamfilter annetut säännöt ovat verkonlaajuisia:

- kill = sama kuin /kill komento, mutta automaattinen, tappaa irkkaajan prosessin verkosta.
- kline = sama kuin /quote kline komento, mutta automaattinen, asettaa K-linen käyttäjälle ja estää paluun verkkoon hetkeksi aikaa, oletus on 24 h.
- gline = sama kuin komento /quote gline, mutta automaattinen, asettaa hankalalle tapaukselle G-linet ja evää pääsyn vuorokaudeksi.
- zline = Zap-line aka Z-Line, tämä vain ääritapauksiin, sillä tämän avulla voi blokata jokerimerkein kokonaisen ip-verkkoalueen!
- gzline = Globaali Z-Line, muuten kuin Z:line, mutta kattaa koko palvelinverkoston.
- dccblock = Leimaa käyttäjän niin, että tältä on estetty pääsy lähettää mitään /dcc komentojen avulla.
- block = Estää (block tarkoittaa = esto) vain viestinnät.
- warn = Lähettää viestin kaikille IrcOpeille, mikäli snomaskissa on määritelty flagilla, että nämä näkevät spammiviestinnät, muttei tee muuta.

Spammifiltterin flagit: Selitys: Mitä saa aikaan:
c Kanava (Channel) Filtteröi irkkikanavilla olevaa keskustelua.
p Yksityisviestit (Private) Filtteröi yksityisviestejä.
n Yksityishuomautukset (Private-Notice) Filtteröi yksityisiä huomioviestejä.
N Kanavahuomautukset (Channel-Notice) Filtteröi kanaville tulevia huomautuksia.
P Poistumisviestit kanavalta lähdettäessä (Part Reason) Filtteröi viestejä, joita näkyy kun irkkaaja parttaa kanavalta jossa oli.
q Lopetusviestit (Quit reason) Filtteröi niitä viestejä, joita näytetään kun poistutaan verkosta.
a Away-viestit (Away message) Filtteröi käyttäjien asettamia away-sanomia itselleen.
t Kanavalle asetettavat otsikot (Setting a topic) Filtteröi sanoja kanavalle laitetuista otsikoista eli topicit.
u Käyttäjäbannit (userban) Täsmää, jos asetettu ehto vastaa banniehtoa tyyliin:
nick!ident@host:realname .

Esimerkkejä alla:

/quote spamfilter add c block - Disinformation varaani.net suljettu
SELITE: Tässä on määriteltynä, että sääntö pätee vain kanavaviestintään (flagi c) ja add kertoo, että sääntö on lisätty. Ehto "block" tarkoittaa, että viestiä ei esitetä kanavilla lainkaan. Sen jälkeen laitetaan väliviiva ja syy: Disinformation ja sääntö: "varaani.net suljettu". Tämä voi olla myös ajastettu esim. K-line tai G-line sääntö.

Pieni hetki aikaa?
Eroten conffin säännöistä, nämä ovat globaaleja, eli ne koskevat koko irc-verkkoa, et siis ole oikeutettu näillä estämään sivulinkkejä, joista et pidä esim. sisällön takia, mutta selvät viruslinkkisivut voi kyllä blokata. Et ikinä saa näillä asettaa G/K-lineä vihamiehillesi vaikka tietäisitkin heidän suosivan tiettyä asiaa, jota itse vihaat. Maalaisjärki hoi! Jos verkon säännöissä lukee valmiiksi, että "no racism" se tarkoittaa sitä: ei rasismia. Eli kuten yhteisöissäkin, tiedät oikeutesi etkä käytä niitä väärin! Et siis saa antaa G-lineä vihamiehellesi ellei kyseessä ole täyshäirikkö/ddossaaja.

TAI:
spamfilter {
regex "ddlrank.com";
target {private; channel; };
action kill;
reason "We don't want here warez-links";
};
SELITE: Jos regex-kohdan fraasi löytyy kanavalta tai yksityisviesteistä (channel ja private), niin käyttäjälle annetaan häätö verkosta joka tässä vastaisi /kill-komento
(action) syyllä (reason) "We don't want here warez-links"

TAI:

spamfilter {
regex "Download now! Free bnc12.91!";
target {channel; };
action kline;
reason "We don't want here virus-links";
};
SELITE: Jos regex-kohdan fraasi löytyy kanavalta (channel), niin käyttäjälle asetetaan K-linet (action) syyllä (reason) "We don't want here virus-links"