Quakenetin Moodit Ja Userflagit

Infoa:
Quakenet on maailman kolmanneksi suurin irkkausverkko. Viimeksi uusin ennätys tuli 8.2.2005 jolloin verkossa oli liki 250.000 yhteyttä yhtä aikaa avoinna. Quakenet oli alkujaan Quaken pelaajien verkko, josta johtuu juuri se, että verkossa on yhä erilaista klaanitoimintaa. Quakenet ei salli piratismia, pornoa, viruslinkkejä eikä mitään muutakaan, joka häiritsee verkkoa tai käyttäjiä.
Normaalisti verkkoon maksimiyhteys on 5 per ip avoimia yhteyksiä, mutta joissain verkkonipuissa yhteysmäärä on alhaisempi. Quakenetissä ei trustien saanti ole mikään itsestäänselvyys, vaan trustin voi saada vain lähinnä uskottavaa ja riittävää perustelua vastaan. Trustit ovat yleensä voimassa (oma kokemus) noin vuoden ajan niiden myöntämispäivästä alkaen.

Jos joinaat kanavalle #help niin kysy englanniksi ja odota että saat vastauksen, kiittäminen on toki hyvä asia kun sinulle vastataan jonka jälkeen voitkin poistua. Huomaa että kanavalla on oudon tiukka idleraja-aika.

Quakenetissä on myös ainakin kolme pulinabottia, eli fishbot, snailbot ja catbot. Nämä reagoivat aina samoihin sanoihin. Esimerkiksi näihin: "cake" ja "fish". Bottien puheista on pääteltävissä, että Chris "slug" Porter on ne koodannut. Kannattaa muuten huomata, että slug on valinnut pimeän puolen, joka voi johtua osin siitäkin, että hänellä on paljon valtaa Quakenetissä. Sitäpaitsi slug on Quakenetissä administraattori ja hänen on tiedetty osallistuneen Trojanscan-palvelun kehitykseen.

Alla listatuista boteista vain botit D, Q ja S voidaan saada kanavalle, lihavoidut kohdat ovat kyseisen ohjelman kuvauksia:

D = D-botti (stats@stats.quakenet.org) on aika uusi ja tarkoitettu keräämään tilastoja kanavasta, jolle sitä on kutsuttu. Toistaiseksi vain kanavien omistajat, eli ne joilla on +n flagi, voivat pyytää tätä bottia. Botti antaa katsoa tilastoja, jos käyttäjällä on vähintään +k (known) flagi ja käyttäjä on authannut itsensä. D ei tarvitse toimiakseen oppeja, vaan se osaa toimia ilmankin, kysyin asiasta Quakenetin #help kanavalta aikanaan. (Channel Statistics Service)

G = G-botti (help@quakenet.org) päivystää aina #help kanavalla. Siltä voi kysyä apua Quakenetin kysymyksiin liittyen lähettämällä viestin /MSG G HELP. Nykyisin toiminnassa oleva G-botti on HelpMod versioltaan 2.17 ja sitä on ollut aikaa sitten kehittämässä strutsi, joka oli aiemmin verkko-operaattori Quakenetissä.
(NewServ HelpMod 2, /msg G help)

O = O-botti (operserv(ät)operserv.quakenet.org) IRC-operaattorit ja -adminit käyttävät tätä apubottia käyttäjän poistamiseen verkosta ja trustien myöntämiseen.
(This is Operservice V2.40)

P = (proxyscan(ät)proxyscan.quakenet.org) Tämä on proxyskanneri, joka tarkistaa jokaisen verkkoon joinaajan avoimen proxyn varalta. Jos P löytää avoimen proxyn, niin käyttäjä saa porttikiellon hetkeksi verkkoon. (Proxyscan 2)

Q = (TheQBot(ät)CServe.quakenet.org) Q on Quakenetin kanavanhallinta- ja authausbotti. Jos Q on kanavalla, se tarkoittaa sitä, että joku omistaa kanavan vaikkei omistaja olisikaan paikalla. Nykyinen Q-botti on versioltaan Q9 / 1.00 ja päivitetty viimeksi 1. helmikuuta 2019.

R = (request(ät)request.quakenet.org) Tarkoitettu vain palveluiden vastaanottoon. (Service Request v0.23)

S = (TheSBot(ät)spamscan.quakenet.org) Tämä on Quakenetin vastaus spammailuun ja viruslinkkien levitykseen. S myös killaa floodaajat ja tämä on vain isoilla kanavilla eikä sen toimia voi normaali käyttäjä ohjata. Vakavemmissa tapauksissa S antaa lyhyen porttikiellon verkkoon. (SpamScan v2.08)

T = (trojanscan(ät)trojanscan.quakenet.org) Troijalaisskanneri, jolle oli tyypillistä aktivoituminen yhdessä vaiheessa, jos kanavan kävijäluku oli 100 tai suurempi. Jos tämä löysi viruksia tai troijan hevosia (haittaohjelma, joka esittää muuta ohjelmaa, kuin mitä se oikeasti on), käyttäjä saa porttikiellon verkkoon. (Trojanscan v2.73)


Quakenetin Kanavamoodeja:
b = Bannittu osoitemaski ei pääse kanavalle. Esimerkiksi: /ban nick!ident(ät)hostname. Huomaa että jos banni on annettu ip-osoitteen perusteella, myös siihen kytketty hostname ei voi joinata kanavalle. Bannissa merkki * korvaa useita merkkejä ja merkki ? taas yhden minkä hyvänsä merkin.

c = Kanavalle ei voida lähettää sanomia, joissa on värikoodeja.

C = Kanavalle ei voida lähettää kanavanlaajuisia CTCP-pyyntöjä.

D = Käyttäjän liittyminen ei näy toisille, ellei tämä puhu, vaihda topicia tai saa operaattorin tai voicen statusta.

d = Verkko asettaa automaattisesti tämän moodin, jos kanavalla on yksikin näkymätön käyttäjä, moodin saa pois vain esim. voicettamalla käyttäjiä tai potkimalla heitä pois kanavalta.

i = Kanavalle pääsee vain, jos saa inviten eli kutsun kanavalle. Kutsuminen tapahtuu seuraavasti: /invite user #kanava

k = Kanavalle pääsee vain oikealla salasanalla (eng. key), moodin poisto edellyttää myös, että siinä annetaan samaan yhteyteen oikea salasana.

l = Kanavan kävijämäärä on rajattu (limit). Jos kanavalla on käyttäjiä saman verran mitä moodissa on määritelty tai enempi, kanavalle ei pääse. Moodi annetaan näin: /mode +l <lukuarvo> ja poistetaan: /mode -l

m = Kanava on moderoidussa tilassa, vain opit ja voicet voivat puhua.

M = Ehdollisesti moderoitu kanava, kuin m-moodi, mutta voi puhua myös, jos on authannut itsensä Q-botille. Userflagi +x ei ole pakollinen kanavalla, kunhan on authannut itsensä.

n = Kanavan ulkopuolelta ei voi lähettää kanavalle viestejä komennolla /msg #kanava viestisi.

N = Kanavalle ei voi lähettää kanavanlaajuisia ilmoituksia.

o = Antaa toiselle käyttäjälle operaattorin statuksen, tunnistaa @-merkistä nickin edellä. Moodin voi asettaa komennolla
/op <user> tai jos käyttäjä on authannut itsensä, niin Q antaa moodin tarvittaessa, kunhan oikeat flagit on asetettu authille kanavalla.

p = Kanava on yksityinen (private). Aiemmin tällä saattoi estää kanavan käyttäjälistan näkymisen kanavan ulkopuolella ja sen listaamisen /list tai tarkastelun /whois tai /wii komennoilla. Aihe toisin voidaan nähdä. Kanavamoodi p ei voi olla samaan aikaan käytössä yhdessä kanavamoodi s:n kanssa.

r = Vain authanneet käyttäjät voivat joinata kanavalle.

s = Salainen kanava (secret), muuten samat kuin vanhentuneella p-moodilla, mutta edes otsikkoa ei voi nähdä. Tässä on syytä muistaa, että itse näet tietoa kanavista joilla olet, vaikka moodi s olisikin päällä.

t = Vain kanavaoperaattorit voivat vaihtaa topicin. Tämä moodi on oletuksena Quakenetin verkossa päällä kanavilla.

T = Viestit, joiden kohteina on useampi kanava, eivät tule kanavalle, jossa on T-moodi.

u = Syytä kanavalta lähtöön ei näytetä. Mikäli irkkaaja on yhdelläkin u-moodilla varustetulla kanavalla, ei hänen verkosta poistumisensa näy millään muullakaan kanavalla.

v = Käyttäjä voi puhua, jos kanava on moderoitu moodeilla m tai M; tai hän on saanut porttikiellon. Useat ohjelmat tukevat komentoa /voice <käyttäjä> ja lisäksi Q-botti voi voicettaa jos käyttäjän kanavaflagina on määritelty CHANLEV-komennolla +v flagi.

Alla on lueteltu userflagit:
d = (deaf) käyttäjä on kuuro ja jotkut botit käyttävät tätä moodia. Normaali käyttäjä ei näe kanavien keskusteluja, mutta saa yksityisviestit (private messages) taas normaaliin tapaan.
i = (invisible) Verkko asettaa oletuksena tämän moodin päälle.
o = (operator) Tarkoittaa, että käyttäjä on tasoltaan ainakin verkko-operaattori. Verkko-operaattorien tulisi osata äidinkielensä lisäksi ainakin englantia, jotta tämä voi tarvittaessa auttaa irkkaajia. Lisäksi verkko-operaattorin on oltava maineeltaan hyvä ja hyvissä väleissä toisten verkko-operaattorien ja -adminien kanssa. Usermoodi o on varattu vain verkko-operaattoreille!
w = (wallop) Käyttäjä näkee walloppeja, ne ovat lähinnä ircoppien ja ircadminien julkista keskustelua.
x = Käyttäjä saa peitemaskin, joka on muotoa: @authaus.users.quakenet.org tätä ei voi poistaa ellei tule verkkokatkos (netsplit) tai käyttäjä poistuu verkosta komentoa /quit tai /disconnect käyttäen. Näistä kahdesta /quit sulkee kaikki yhteydet joka verkkoon.

Lisäksi on nippu irc-operaattoreiden käyttämiä flageja, joita normaali käyttäjä ei voi käyttää. Näissä flagien merkitys voi vaihdella eri verkoissa johtuen siitä, miten kyseinen verkko toimii.

LÄHTEET:
https://fi.wikipedia.org/wiki/QuakeNet (Wikipedian sivuilla on 22.12.2015 tarkistuksen yhteydessä havaittu vanhaa tietoa osittain itse lähdeartikkelissa, joten olen siksi itse komennolla /wii hakenut tietoja eri kanavaboteista. Moodien merkitys on taas ajan tasalla edelleen.)