PateKestin Irssiopas

1. ALKUPUHEET JA ALOITUS

Tämä on kaikille suunnattu pikaopas, jota voi tutkia miten haluaa. Tämä oli mukautettu aluksi ennen Vhostin palveluja vastaavaksi, oppaaksi ennen IT-Ihmettä, mutta kuka vain irssikäyttäjä saa tätä hyödyntää. Jotta opas olisi selkeä, niin komennot on lihavoitu, ja otsikot taas
vihreällä. Netistä katsoen rivitys voi välillä olla sekavaa, näin ei ollut kun tätä laadin, enimmäkseen tekstitys on tasattu tarkoituksella. Sisällön kuvien käyttö: Käyttö kielletty ulkopuolisilla sivustoilla, mutta tekstistä saa lainata fraaseja tai viittauksia, tällöin on LÄHDE aina mainittava. Voit myös ottaa yhteyttä, jos tarkoitus on lainata enempikin tekstiä: allo(ät)kapsi.fi

TULOSSA SEURAAVASTA AIHEESTA ASIAA:
Kanavien ja irkkausverkkojen automatisoinnit.

Oliko vaikeaa eemelin kanssa? Vaihda merkkijonon (ät) tilalle @-merkki...


Tältä näyttää suurin piirtein Puttyn konfiguraationäkymä. Kohtaan Host Name (or IP address) tulee hostaajasi antaman palvelimen osoite. Eli se osoite, joka on käyttämäsi shell-koneen osoite, tämä selviää oman hostaajasi sivuilta tai oman yhteisösi ohjeista. Usein yhteisöillä on 1-2 eri shell-konetta, joista toisessa toisinaan on lupa ajaa omaa bottia (esim. Zerodistancella).

Käytän esimerkeissä käyttämäni virtun näkymää (huomaa varaani.net teksti), siksi tässä ei näy toisen tahon motd-viestiä (lyhenne sanoista: "message of the day" eli "päivän viesti") lainkaan:

Irssin kysyessä salasanaa, voit pasteta sen tai kirjoittaa salasanasi. Huomaa, että kirjoittamasi merkit eivät näy ruudulla lainkaan. Näin on ihan siksi, ettei kukaan ulkopuolinen, oli se sitten koirasi, kissasi, lapsesi tai puolisosi, näe käyttämääsi salasanaa. Kannattaa myös noteerata ylemmän rivin huumori. Merkkien osalta koolla on väliä, eli merkit: s (pieni-S), S (ISO-S), 5 (viisi) ja % (prosenttimerkki) ovat täysin eri merkkejä salasanoissa, älä koskaan anna salasanaasi ulkopuolisten tietoon! Oman salasanan voi vaihtaa irkin ulkopuolella komennolla "passwd" (password).


Kuvassa on esimerkkinä laadukkaan virtun hieman muuttunut näkymä. (Kirjoittajan oma kuvakaappaus.)

Kun käynnistetään irssi esim. komennon /quit jälkeen tai ekan kerran, kirjoitetaan:
screen irssi

Kun irssi jätetään ajoon kirjauduttaessa ulos, niin painetaan irssissä CTRL+A ja CTRL+D, jolloin poistutaan irssistä. Voit joko toistaa painallukset CTRL+A ja CTRL+D, tai: kirjoitat komennon "logout".

Mikäli epähuomiossa painatkin: CTRL+S, niin irssi pysähtyy, mutta tilanteen voi pelastaa painamalla näppäinyhdistelmää: CTRL+Q.

2. HUOMIOITAVAA:

Jos siivoat vanhoja logeja esim. verkkokatkoksen jälkeen. Siirrät kaikki logit vaikka hakemistoon "logiarkisto" (useimmat Filezillan kaltaiset ohjelmat sallivat hakemiston luomiset kotihakemistoosi. Niin jos vahingossa poistat tyhjän "irclogs" hakemiston, niin luot vain uuden perustamalla tyhjän hakemiston ja nimeät sen "irclogs" nimiseksi. Tämä siis vain, ellei sovellus osaa luoda tyhjää hakemistoa uusiksi.

Jos sinulla on istunto auki irssiin, laita /reconnect jokaisen verkon kohdalle, niin et edes tipu kanavilta joissa olet vaan jos nyt ihan oikein muistan, tämä näkyy toisille viestinä: "Changing server" eli: "Vaihtaa palvelinta". Jos sinulla on authitunnus johonkin verkkoon, sinun täytyy tosin tunnistautua kyseisen verkon verkkopalvelulle joka Quakenetissä on Q mutta turvallisuussyistä tunnistautuminen tapahtuu kirjoittamalla tai pasteamalla ikkunassa 1 (ei ikinä irkkauskanavilla):

/msg Q@Cserve.quakenet.org auth tunnus password
- Älä ikinä pastea tai luovuta tunnustasi kenellekään toiselle, ei edes ircopille, koska he eivät sitä ikinä tiedustele minkään tekosyyn ohella.

- Q ja S botit käyttävät aina virheetöntä englantia. Jos siis on kielioppiviheitä, niin kyseessä on ns. phishing-, eli tiedonkalastusyritys vähintäänkin jolla krakkerit voivat yrittää varastaa tunnuksesi. Krakkerointi on AINA rikollista toimintaa. Sen sijaan hakkerointi EI ole alkujaan ollut rikollista toimintaa, vaan hakkerointi viittasi alkujaan toimiin, joilla muokataan jonkun ohjelman tapaa käyttäytyä (usein pelin) esim. poistamalla ei-toivottu ominaisuus, mutta lain sallimissa rajoissa.

Typerät valtamediat ovat sotkeneet tahallaan hakkeroinnin ja krakkeroinnin, nämä termit on sotkettu toisiinsa jo 1990-luvun lopulla!

- Jos Q-authisi on varastettu, niin mene #help kanavalle ja kerro edes mukiinmenevällä englannilla, mitä on sattunut itsellesi. Mikäli jokin sana tuottaa vaikeuksia, niin laita vaikka kysymyksesi Googlen Kääntäjään, josta sitten otat kopiona englanniksi käännetyn lauseen. He auttavat sinua jos voivat, mutta se auttaminen voi kestää. Kerro authisi nimike, kanavat joilla olit alkujaan owner (+n Q-flagi)

Synirc-verkossa tunnistautumispalvelu on taas NickServ (Huomaa, nickisi tulee olla sama kuin se oli sitä rekisteröitäessä Synircissä.) johon tunnistaudutaan. Tässä mielessä Synirc-verkko eroaa Quakenetistä, koska Synircin verkossa voit tiputtaa niin sanotun "ghostnickin" jos tällä on oma nickisi.

3. IRKKAUSVERKKOJEN PALVELIMIA, SEKÄ YLEISTÄ ASIAA:

Quakenetin nykyiset palvelimet näet tästä linkistä.

Kokeile tätä rohkeasti: irc.varaani.net joka on yksityisempi testailupalvelin tällä hetkellä. Periaatteessa kuka tahansa voi yhdistää tälle palvelimelle halutessaan. Tämän palvelimen verkko-operaattori on Allo.

IRCNETIN ERILAISIA PALVELIMIA, OSA YLEENSÄ RAJOITETUMPIA:

- irc.inet.fi SONERAN PALVELIN

- irc2.inet.fi
SONERAN TOINEN PALVELIN

- irc.nebula.fi
NEBULAN PALVELIN

- irc.cc.tut.fi
TAMPEREEN YLIOPISTON PALVELIN

- irc.cs.hut.fi
HELSINGIN YLIOPISTON PALVELIN
Toimi ennen ainakin dna-liittymistä, mutta ei ole hyvä, koska palvelin tiputtaa kanavalta heti, jos sinne tulee netsplit eli verkkohäiriö.

- open.ircnet.net AVOIN IRKKIPALVELIN, SALLII YHTEYDET ERI VERKOISTA
Huomaa! Haittapuolena onkin luultavasti sitten se, ettet voi joinata kanaville, joissa on käytössä +I kanavamoodi. Syynä on se, että jos kanava, missä on +I moodi, sallii vain Suomalaiset yhteydet, niin et pääse avoimelta ircnetin palvelimelta, mikäli tämä palvelin sijaitsee ulkomailla.

SynIRC-verkkoon pääsee asettamalla irc-palvelimeksi palvelimen irc.synirc.net, suositeltavaa on yhdistää komennolla:
/connect -ssl irc.synirc.net jonka jälkeen oletusarvoisesti saat itsellesi peitemaskin jonka saa toisaalta myös poistettua komennolla /umode -x. Yhdistäessäsi komennolla "/connect -ssl" synirciin, saat userflagin z, joka tarkoittaa, että yhteytesi on nyt salattu.

Synirc-verkossa on merkkejä, joita ei ole esim. Quakenetissä, ne ovat:
~ Owner /mode +q <nick> Kanavan omistajia merkitään tällä. Kanavan omistajilla on valtuudet määritellä masterit kanavalleen.
& Master /mode +a <nick> Vapaasti sanoen chanmaster, häntä ei voi potkia kukaan masteria alempi taso, vain owner voi potkia.
% Half-op /mode +h <nick> Halfop, joka voi antaa voiceja tai potkia häiriköitä, mutta halfopin oikeudet ovat hieman rajatummat.
@ Op /mode +o <nick> (tai: /op)
+ Voice /mode +v <nick> (tai: /voice)

Irssin avaaminen: Komento screen irssi avaa itse irssin auki olettaen, että et ole verkossa tai olet pudonnut sieltä. Täällä yhdistäminen tapahtuu komennolla:
/server -4 -h vhosti.tulee.tähän irc.palvelin.fi

Samainen komento toimii myös, jos jonkun syyn takia vhostisi vaihtuu ip-osoitteeksi, jolloin:
/server -4 -h vhosti.tulee.tähän no.quakenet.org Todettu on, että ei tarvi hakea kanavia uusiksi vaan tämä näkyy muille vain, että poistut hetkeksi syyllä "Changing server".
ESIMERKKI 1: /connect -4 -h 1gbit.valokuitukaapeli.fi irc.nebula.fi
(Yhdistää IRCnetiin virtuaalihostilla 1gbit.valokuitukaapeli.fi.)
ESIMERKKI 2: /connect -4 -h nyt.maistuis.beer no.quakenet.org
(Yhdistää Quakenetin Norjalaiseen palvelimeen virtuaalihostilla nyt.maistuis.beer.)

Yhdistäessäsi useaan eri verkkoon, kuten IRCnetiin ja Quakenetiin, toimii komento /connect ihan kuin yhteen verkkoon yhdistäessä, kuten esimerkki alla osoittaa:
ESIMERKKI: /connect -4 -h nyt.maistuis.beer irc.inet.fi

Saatavilla olevat vhostit näet normaalisti sen palveluntarjoajan sivuilta, joilta olet irssipalvelusi hankkinut. Jos käytät eri palvelua tai hostaajaa, tarkista oman hostaajasi kotisivuilta, mitä vhosteja heillä itsellään on saatavilla.

4. YLEISTÄ SHELLISTÄ:

Jos avaat uusiksi irssin esimerkiksi komennon /quit jälkeen, kirjoita: screen irssi

Jos taas sinulla on istunto avoinna, kirjoittamalla yleensä: screen -r pääsee takaisin irkkaamaan. Jos tulee tilanne, että netti pätkäisi ja irssi-istunto jäi avoimeksi, niin voi olla tarpeen kirjautumisen jälkeen kirjoittaa: screen -xr. Tämä myös tilanteessa, että olet aiemmin irkkaillut kännykälläsi ja myöhemmin on tarkoitus kotikoneelta irkata, jolloin ainakin itse olen saanut sanoman avoimesta istunnosta. Tällöin kyllä pääsee irkkiin komentamalla: screen -xr ja myös se saattaa auttaa, kun restarttii oman kännykän. Ainakin itsellä tämä toimii usein. Tällöin kännykästä aiempi istunto poistuu ja pöytäkoneelta pitäisi päästä taas irkkiin komennolla: screen -r

Irssi ei tallenna logeja irkkailuistasi, jos haluat siis logeja, niin kirjoita main-ikkunassa (pääsee, kun painaa ALT+1): /set autolog on (Enter) ja sitten kirjoita /save ja paina Enter, että asetus tallentuisi.

Vastoin yleistä luuloa irssi ei välttämättä tallenna logeja sekunnilleen, ellei sitä ole erikseen asetettu. Jos siivoat vanhempia logeja ja nimeät hakemiston irclogs vaikka muotoon irclogs-vanhat, niin logia ei kerry ellet ensin luo hakemistoa "irclogs" uusiksi. Sitten joka verkon kohdalla /reconnect muttei mitään muuta, niin irssi alkaa tallentamaan logeja.

Komento /set listaa kaikki käytettävät asetukset itse päänäkymään, näitä asetuksia voi muutella. (Pitkä listaus.)

Ärsyttääkö autojoinit, kun saat inviten? Ei huolta enää! Kirjoita tämä litania ykkösruudussa (main) eikä enää pitäisi autojoinit vaivata:

/set auto_join_on_invite off (Enter) ja sitten /save (Enter)

Arvon ollessa on autojoin palautuu päälle, oletusarvon ollessa: "on". Tämä ei välttämättä toimi enää, jolloin kokeile:
/set join_auto_chans_on_invite off (Enter) ja sitten /save (Enter)

5. KOMENNOT JA PAINIKKEET:

   
5.1 KOMENNON /set KÄYTTÖ

Tämä komento on aika monipuolinen, sillä voi asettaa login päälle, voi vaihtaa kellonajan näyttöä ja asettaa real name eli se nimi, joka näkyy, kun joku whoissaa sinua. Huomaa, että komennoissa tosiaan on alaviivoja: _

/set hostname tahan.vhosti.in (Enter) ja /save = Voit määritellä itsellesi sopivan vhostin. Esimerkissä käytetty tahan.vhosti.in on tekaistu, tätä voi muuttaa aina, kun haluaa.

/set alternate_nick <nimimerkki> (Enter) = Tämä asettaa sinulle vaihtoehtoisen nickin, jos nykyinen on varattu tai tulee verkkohäiriö tai "Ping Timeout". Muista tallentaa komennolla /save

/set real_name Nimesi (Enter) ESIMERKKI: /set real_name Matti V.
(Asettaa real nameksi Matti V.) Asettaa sinun realnamen tai vaihtaa sitä. Muista taas se /save

/set timestamp_format %H:%M:%S: (Enter) Asettaa päälle sekunnit jos haluat ne esille, muistaakseni nämä kytketään erikseen päälle logeihin. Taas se /save sitten ja paina Enter.

/set timestamp_format %H:%M: (Enter) Saat takaisin käyttöösi oletusaikamerkinnän, eli tunnit ja minuutit. Muista se /save myös.

Haluatko jonkun tietyn viestin, kun poistut kanavalta? Kirjoita main-ruudussa: /set part_message Tähän poistumisviestisi (Enter) ja sitten /save (Enter) ja se on siinä.

    5.2 KANAVIEN JA VERKKOJEN VÄLILLÄ SURFFAUS

Eri verkkojen välillä hypitään irssissä menemällä ikkunaan 1 ja painamalla ctrl+x Komennolla ctrl+n hypitään eri ikkunoiden välillä, eli seuraavaan ikkunaan. Painamalla alt + 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 tai 0 (nolla, ei o-kirjain!) voidaan selata ikkunoita. Lisäksi jos ikkunoita on paljon, niin:

  • alt+q = siirtyminen suoraan ikkunaan numero 11
  • alt+w = siirtyminen suoraan ikkunaan numero 12
  • alt+e = siirtyminen suoraan ikkunaan numero 13
  • alt+r = siirtyminen suoraan ikkunaan numero 14
  • alt+t = siirtyminen suoraan ikkunaan numero 15
  • alt+y = siirtyminen suoraan ikkunaan numero 16
  • alt+u = siirtyminen suoraan ikkunaan numero 17
  • alt+i = siirtyminen suoraan ikkunaan numero 18
  • alt+o = siirtyminen suoraan ikkunaan numero 19

Voit myös hypätä haluttuun ikkunaan tyyliin:  /win ikkunan numero perään, kuten /win 15 = siirryt ikkunaan numero 15.

Tämä ratkaisu ei toimi, jos oletkin eri verkossa:
/join #kanavanimitahan
tämä saa aikaan myös näet sen, että siirryt heti kanavaan, jossa olet, kuten vaikkapa:
/join #spintires.fi tämä komento siis saisi aikaan sen, että jos olet tuolla kanavalla ja Quakenetin verkossa. Niin tulet takaisin samalle kannulle. Kanavalla #spintires.fi on vapaata keskustelua itse Spintiresin asioista suomeksi, mutta myös englantia saa käyttää. Oikeastaan kyseessä on oikeasti olemassa oleva kanava esimerkissä, jossa pääte .fi viittaa kotimaiseen kanavaan.

    5.3 KOMENNOT, JOTKA TOIMIVAT KAIKILLE

/away poissaoloviestisi = Tällä voit kertoa, että olet muualla, kuten vaikka nukkumassa tai töissä. Tämä on parhain ratkaisu, kun et irkkaa. Kaikkein tyhmin olisi: /nick Maksi|leffassa ja haitat ovat selvät:
- Nickisi vie joku nick-ryöväri.
- Joku muu ottaa sen joko vahingossa tai tahallaan.
- Kanaville, joissa olet, tulee vain turhaa liikennettä nickin riepottelusta.
- Sinua ei tavoita sillä nickillä, jota käytät.
- Ketään ei voisi paskankaan vertaa kiinnostaa sinun leffareissusi.
Siksi siis, käytä komentoa /away poissaoloviestisi ja kun olet taas paikalla, kirjoitat vain: /away. Esimerkiksi sopivin ratkaisu olisi: /away Leffaa katsomassa, palaan siinä 8 jälkeen. Tästä selviää heti, että olet nyt muualla ja palaat aikaisintaan 8 jälkeen. Samalla nickisi säilyy tallessa.

Tiedoksi poliiseille:
Toisen nickin vienti Quakenetin ja IRCnetin verkoissa EI OLE RIKOS. Rikos se olisi vasta, jos poliisin nimissä, vedoten tuttuun poliisiin udeltaisiin tietoja toisilta irkkikanavilla, tai privaviestien avulla, koska:
"Joka toista erehdyttääkseen ilman lakiin perustuvaa oikeutta ryhtyy toimeen, jonka vain julkista valtaa käyttävä toimivaltainen viranomainen saa tehdä, tai muuten esiintyy virkatehtävässä olevana julkista valtaa käyttävänä virkamiehenä,
on tuomittava virkavallan anastuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. (Suomen Rikoslaki, 16 luku, 9§)"

/help = saat listan eri irssikomennoista. (Laaja listaus!)

/names ja /n = saat listan kanavalla olevista nimimerkeistä.

/bans
ja /b = saat listan kanavan banneista, jossa nyt olet, olettaen että ainakin yksi banni on kanavalla asetettuna.

/cycle
= Tämä saa aikaan sen, että rejoinaat takaisin kanavalle. Muille tämä näkyy lähinnä part/joinauksena.

/disconnect
(Suorita komento vain ruudussa 1, eli se ruutu, jossa näkyy mm. operaattorien viestintää, global-sanomat sun muut. Muutoin katkeaa yhteys joka verkkoon, jossa irkkaat!)

/join #kanava
= Tällä liitytään kanavalle, esim. /join #help komennolla pääsee #help-nimiselle tukikanavalle Quakenetin verkossa jos ollaan ko. irkkiverkossa. Huomaa, että Quakenetin #help  kanava ei salli idlausta lainkaan.

G joka on apubotti ja yksi Quakenetin verkkopalvelu, potkaisee sinut noin 15 minuutin päästä, joten kysy asiasi englanniksi ja kun saat apua, niin kiitä ja lähde sitten, mutta muista vastata, jos sinulta kysytään jotain esim. asioissa, jossa vaaditaan lisätietoja kuten vaikka authisi, eli se authi, jolla aina tunnistaudut Q-botille. Eri verkoissa tosin säännöt #help kanavilla vaihtelevat hieman mutta tuo idlekick lienee käytäntö.

/leave "syy" = Tällä lähdetään kanavalta, perään voi myös kirjoittaa poistumissyyn haluttaessa. Poistumissyyn voi jättää pois myös kirjoittamalla vain /leave jolloin syynä näkyy /set-komennolla asettamasi oletussyy. Jos olet Quakenetissä kanavalla, jossa on +u moodi, ei syytä kanavalta lähtöön näytetä muissakaan kanavissa, joissa olet.

  • /time = Näyttää palvelimen paikallisen ajan ja aikavyöhykkeen.
  • /wc = Sulkee avoinna olevan ikkunan, myös tämä aiheuttaa kanavalta poistumisen!
  • /win 23 = Pääset haluamaasi ruutuun, esimerkissä ruutuun 23.
  • /win move 4 = Mene haluamaasi ruutuun ensin vaikka komennolla 
  • /win 23 ja sitten kirjoita:
  • /win move 4, jolloin avoin ikkuna siirtyy paikkaan nro 4. Muista kirjoittaa /save
  • /nick MisterX = Vaihtaa nimimerkiksesi MisterX, ellei se ole jo käytössä.
  • /who MisterX = Näyttää tietoja käyttäjästä tai botista, kuten userflagit.
  • /whois MisterX = Antaa tietoa nimimerkistä MisterX
  • /wii MisterX = Muuten kuin /WHOIS, mutta antaa tietoa, kauanko joku on idlannut.
Alla esimerkki /whois ja /wii komennoista (tähän osioon ruutukaappaus ircnetiin liittyen):

Tämä kertoo, että irkkaaja on idlannut yli 2 päivää, kirjautunut sisään viimeksi perjantaina, joulukuun 4. päivä vuonna 2015. Lisäksi näkyy authname jos käyttäjä on authannut, tosin esimerkissä ei authia ole, vain se authitunnus, jota käyttäjä käyttää (kuvassa: Allo2) mutta authimaskin saa päälle komennolla: /umode +x.


Channels
-kohta kertoo sen, missä kanavilla nyt käyttäjä on. Mutta jos käyttäjä on piilokanavalla, tätä ei näytetä toisille. Tosin tuossa kuvan esimerkissäni merkki < tarkoittaa, että käyttäjä on kanavalla näkymätön.

Tietoturvasyistä server-kohdasta (palvelin suomeksi) ei saa tarkkoja tietoja, paitsi jos itsestään hakee tietoja.

Ylin rivi kertoo nimimerkin lisäksi identin ja hostin (tai hostmaskin). Jos kyseessä on verkkopalvelu tai -operaattori, niin verkosta riippuen saat tiedon tästä, kun whoissaat kyseistä käyttäjää.

Vanha kuvakaappaus, jossa on irkkaaja on hakenut tietoja operaattorista, huomaa teksti "IRC Operator".
Nykyiset IRC-operaattorit: Quakenetin verkossa.
"Notice that when you ask help in channel #help, you should be also polite. Answer, if operator asks something for you and also remember to thank, if they (or someone) help for you. Sometimes you can help yourself. Just ask help to G, which is also in #help support channel in Quakenet network and remember, that idlekick is there available too! No, I don't used translator when I wrote that text inside the quotas."

/mode = Näyttää tietoja kanavasta, jolla olet, olettaen kuitenkin, että olet kanavalla. Esimerkiksi /mode #isoallo.net antaa tulokseksi alla olevan:
20:32:05 -!- mode/#isoallo.net [+tncCN]
20:32:05 -!- Channel #isoallo.net created Fri Jul 24 22:23:10 2009

Ylempi rivi kertoo kanavamoodit, jotka ovat tässä: +tncCN.
Alempi rivi kertoo, että kanava on luotu: perjantaina (Fri), heinäkuun 24. päivä kello 22:23 vuonna 2009.

/me = Kertoo, mitä teet. Käytä tätä kohtuudella! Ketään ei kiinnosta viestit tyyliin: /me lähtee röökille.

/query Heka400 = Mene main-ruutuun, eli alt+1, valitse verkko selaamalla ctrl + x ja kirjoita komento. Tämä avaa oman privaruudun nickille Heka400.

/quit = Poistut verkosta, ei aina ihan suositeltava komento koska tällöin oma nick vapautuu heti ja joku voi sen siepata joko vahingossa tai jopa tahallaan!

/msg Heka400 Viestisi = Tämä lähettää privaviestin jollekin toiselle, esimerkissä nimimerkille "Heka400". Muista laittaa henkilön nick viestin eteen! Toisinaan verkko asettaa tunnuksensa viestiin automaattisesti, kuten no.quakenet.org = -no. Ei suositeltavaa käyttää kanavaruudussa, koska muuten jos typotat ja kirjoitatkin:

"7msg Heka400 Tavataanko siinä kahvilassa?" Niin viestisi näkyykin oikeasti kaikille, jotka ovat samalla kanavalla. Vaihda siksi ruuduksi aina ruutu 1, eli: /win 1 tai näppäimillä: alt+1. Viime vuosina tosin tietyt henkilöt määrätietoisesti laittavat tuon tapaisen rivin eteen numeron 7 ja saattavat väittää sitä lipsahdukseksi.

    5.4 KOMENNON /ignore KÄYTTÖ

/ignore = asettaa ei-toivotun irkkaajan ignoreen. Esimerkit ovat alapuolella:

/ignore Riku-
= Piilottaa kaikki nickin Riku- lähettämät viestit.

/ignore nick!ident@hostmask = Ignoren voi asettaa kuten bannitkin, esimerkiksi: *!*@*cable*.com piilottaisi kaikki ne, joiden osoitemaski täsmää esimerkissä annettuun ehtoon. Huomaa että * merkki korvaa useita merkkijonoja ja ? yhden merkin.

/ignore *!*@luuseri.users.quakenet.org = tämä asettaa ignoreen kaikki viestit, jotka tulevat authilta "luuseri" vaikka tämä vaihtaisi nickiä, koska nick on esimerkissä korvattu tähtimerkillä samoin kuin identkin.

/ignore -pattern SERVER IS SAVING * PUBLIC = tämä on ehdollinen ignore, se kätkee ns. ei-toivotut sanat tai fraasit näkyviltä, mutta kaikki muut näytetään. Esimerkissä siis piilotettaisiin kaikki ne viestinnät, joissa esiintyy: "SERVER IS SAVING" mutta kaikki muut näytetään. Tällä voi käyttäjä kätkeä myös sanat, joita ei halua nähdä, kuten vaikka "mvlehti.fi" jolloin esimerkin teksti
vaihtuu muotoon: /ignore -pattern mvlehti.fi * PUBLIC ja ei ole tietoa, onko public isolla vai pienellä, mutta itsellä se toimii noin. Tällöin siis kanavilta ignoroidaan kaikki julkinen viestiliikenne, joissa lukee merkkijono: "mvlehti.fi" ja jotta toimisi, tulee * merkki olla mukana.

    5.5 ERILAISIA BANNIMASKEJA KOMENNOLLE /ban:

*!*@188.188.188.188 = Yksittäinen IP, bannaa myös siihen kytketyn domainin tai virtuaalihostin, mikäli sellainen on määriteltynä.


*!*@188.188.*
= Kuin aiempi, mutta bannii kaikki osoitteet verkkoalueelta 188.188.0.0 - 188.188.255.255

*!*email@*
= bannii halutun identin riippumatta siitä, mikä on bannit saaneet käyttäjän osoitemaski.
Joskus on tarpeen käyttää tehostettua jokerimerkkiä, esimerkiksi:

*!*j?uni@*
bannii kaikki ne, jotka täsmäävät identin bannimaskii, ei vain
*!*jouni@* vaan myös *!*jauni@* tai *!*juuni@*

*!*@*.tor.gateway.quakenet.org = bannii täysin erään tietyn tor-yhteyden.

*!*@*proxy* = bannii kaikki yhteydet, joissa lukee sana "proxy", esim. proxy.porvoo.fi

*!*@*bredband* = bannii kaikki hostit, joissa on merkkijono "bredband"

   
5.6 KOMENNON HILIGHT KÄYTTÖ

/help hilight = Saat tietoa komennosta hilight.

/hilight Allo = Asettaa hilightiin merkkijonon "Allo" joka hilightaa kaikkea, joissa on tähän täsmäävä merkkijono. Komento kun ei
tunnu välittävät merkkien kokoeroista, siksi voi olla seuraava kätevä, jos et halua hilight floodia vaikka sanoista "jalkapallo",
"maapallo" tai: "valloittava".

/hilight Allo -full = Ehdollinen hilight, nyt saat hilightin vain, jos sana täsmää tarkalleen merkkijonoon "Allo", eikä se enää noteeraa
mitään muuta sanaa, kuten: "valloittava", eli jos joku kirjoittaa: "Tämä koripallomatsi oli mukava!" niin tästä ei tule enää hilightia.

6. VOICET JA OPERAATTORIT:

    6.1 VOICEN KOMENTOJA


/invite "nick" #kanava = kutsuu jonkun kanavalle.

    6.2 KANAVAOPERAATTORIEN KOMENTOJA

/topic = Vaihtaa kanavalle aiheen.

/op Nick = Antaa jollekulle operaattoristatuksen.

/deop Nick = Poistaa opit joltakulta.

/voice Nick
= Antaa äänioikeuden, eli voi puhua vaikka kanavamoodi +m tai +M olisi päällä.

/devoice Nick = Riistät voicet joltain!

/kick Nick syy
= Antaa jollekulle potkut kanavalta, syyn voi kirjoittaa perään, joka on suotavaa. Tapauskohtaisesti voi myös ensin varoittaa, että häirikkö potkaistaan ulos kanavalta, mikäli tämä ei lopeta. Varoitus on kyllä hyvä asia minusta ennen potkuja.

/kb Nick syy
= Antaa potkut ja porttikiellon jollekin, syyn voi kirjoittaa perään, joka on suositeltavaa.

/knockout Nick "syy" = Kuin /kb, mutta banni poistuu oletuksena 5 minuutin päästä.

/kn Nick "syy" = Edellisen, eli komennon "/knockout" lyhyempi variantti, jossa kanssa oletuksena 5 minuutin aika banskulle.
Esimerkkinä vaikka tämä: /kn quadrilles kylmää kyytiä törkyboteille! tai tämmöinen: /kn *!*@61.19.40.50 Proxyhost? Molemmissa esimerkeissä perässä oleva, boldattu (lihavoitu) lausahdus on syy banneille.

/mode #kannu +m
= Asettaa päälle moderoidun tilan, vain operaattorit ja voicet voivat puhua (SynIrc-verkossa voi puhua myös half-opit).

/mode #kannu +M
= Koskee Quakenetia! Muuten kuin moodi m, mutta myös itsensä authanneet voivat puhua ilman voiceja, tämä on siksi siis tavallaan ehdollinen moderointitila. Niinpä sitten Quakenetissä moodit m ja M ovat erilaisia, joten siinä mielessä koolla on väliä.

7. KANAVAMOODIT JA USERFLAGIT:

    7.1 QUAKENETIN MOODEJA

  • n ja t = Quakenetin verkko asettaa nämä moodit oletuksena, kun joku kanava luodaan. Toinen sallii vain operaattorien muuttavan topicia ja toinen estää tietyt joukkoviestit.
  • b = Tietty kävijä ei pääse kanavalle, jos tämä on saanut bannit. (katso myös eri bannimaskit alempaa)
  • c = Kanavalle ei voi lähettää värikoodeja sisältäviä viestejä.
  • D = ns. auditoriomoodi, jolloin normaalikäyttäjä ei näe toisia kanavalla eikä toisten join/partit näy myöskään, vältä tätä moodia!
  • d = Quakenetin verkko asettaa tämän päälle, jos kanavalla on näkymättömiä käyttäjiä. Moodi poistuu vasta, kun kaikki näkymättömät käyttäjät on potkittu kanavalta ulos tai voicetettu/opattu.
  • i = Kanavalle pääsee vain, jos saat inviten.
  • k = Kanava vaatii salasanan, joka kirjoitetaan, kun moodi asetetaan päälle, tai poistetaan päältä tai jos kanavalle liitytään.
  • l = Kanavan kävijämäärä on rajoitettu, esim. +l 30 asettaa rajaksi 30 irkkaajaa.
  • m = Kanava on moderoidussa tilassa, vain operaattorit ja voicet voivat puhua.
  • M = Kuin m, mutta voi puhua myös, jos on authannut itsensä. Huomaa, että jos olet kanavalla, missä on tämä moodi, et voi vaihtaa nickiä muuten kuin jättämällä hetkeksi kanavan.
  • o = Operaattori, antaa operaattorin oikeudet jollekin. Tunnus: @ (ät-merkki)
  • p = Kanava on yksityinen, erona s-moodiin on se, että otsikko näkyy ulkomaailmaan. Moodit p ja s eivät voi olla samaan aikaan päällä. (Epäkäytännöllinen moodi.)
  • r = Quakenetissä vain tunnistautuneet (authaus) käyttäjät voivat tulla kanavalle.
  • s = kanava on salainen, se ei näy esim. /whois komennossa eikä sen otsikko näy kun käyttää komentoa /list. Itse näet kanavan omassa /whoislistauksessasi jos olet salaisella kanavalla. Salaiselle kanavalle eivät normaalisti tule spammibotit, joilla on käytössä proxyhosti tai kaapattu hosti.
  • t = Kanavamoodin ollessa päällä vain operaattori voi vaihtaa topicin.
  • v = Voice, antaa jollekin voicestatuksen. Tunnus: + (plus-merkki)

    7.2 IRCNETIN MOODEJA

R = reop, antaa operaattoristatuksen tietylle käyttäjälle jos kanava on täysin opless-tilassa oleva.
I = kuin invite, mutta sisään pääsee myös tietyt yhteydet, esim. *!*@*.fi sallisi kaikki kotimaan yhteydet ja yhteydet, joissa on fi-pääte.
e = Lisätietoa tähän kohtaan tulee vielä.

    7.3 SYNIRCIN MOODEJA

  • q = owner. Tunnus: ~ (eli liero) Annetaan komennolla: /mode +a <nick>
  • a = master. Tunnus: & (et-merkki) Annetaan komennolla: /mode +a <nick>
  • h = half-op. Tunnus: % (prosenttimerkki) Annetaan komennolla: /mode +a <nick>
  • I = arvo sama kuin IRCnetissä, eli sisään pääsee myös määritellyistä hosteista.
  • M = rekisteröityneet nicknamet voivat puhua kanavalla.
  • m = arvo sama kuin Quakenetissä, eli moderoitu.
  • N = nicknamen vaihto kanavalla estetty.
  • O = Vain operaattorit ja sitä korkeampiarvoiset pääsevät kanavalle. Moodin voi asettaa vain ircopit!
  • p = Kanava on yksityinen, mutta sen topic näkyy kanavan ulkopuolelle kanavahaussa.
  • P = Kanava on määritelty pysyväksi (permanent). Myös tämän moodin voi asettaa ainoastaan ircopit!
  • Q = kanavalla on rauhatila päällä, ketään ei voida potkia pois ellei tätä ota ensin pois päältä.
  • r = registered, eli käyttäjänimi tai kanava on rekisteröity jollekulle. Tämä moodi tulee päälle automaattisesti, kun kanava on rekisteröity tai käyttäjä on "tunnistautunut" synirc-verkossa.
  • R = kanavalle pääsee vain rekisteröitynyt nickname.
  • s = salainen kanava.
  • u = ns. auditoriomoodi, saa aikaan ilmeisesti sen, että vain operaattorit näkyvät komennoilla /names tai /who ?
  • V = inviten käyttö ei ole sallittu kanavalla. Näissä moodeissa on se etu verrattuna IRCnetiin, että kanavavaltaus ei onnistu niin helpolla, esim. operaattori ei voi potkia masteria tai omistajaa (muut op:it kylläkin) eikä vastaavasti half-op voi potkia normaaleja operaattoreita).

7.4 KÄYTTÄJÄMOODIT QUAKENETISSÄ:

 /umode <moodi> asettaa päälle tai poistaa käyttäjämoodin:
+i = Käyttäjä on näkymätön, palvelin asettaa tämän oletuksena päälle, ei näytetä /who komennolla. Moodia ei saa pois päältä.

+d = Kuuro (deaf), käyttäjä ei näe kanavaviestintää, mutta saa privat normaalisti. Tätä moodia käyttää mm. Q-botti.

+o = on operaattori (irc operator), tämä tunnus on varattu irc-operaattorien ja yleensä myös adminienkin käyttöön. Verkko asettaa tämän päälle, kun operaattori on tunnistautunut verkolle operaattoriksi. Tätä ei saa normaalit irkkaajat ja tämä on käyttäjämoodi, ei kanavamoodi!

+x = Asettaa päälle authin tai osoitepeiton. Muille tämä näkyy poistumissyynä: quit: registered joka tarkoittaa, että authimaski on päällä. Tämän saa Quakenetin verkossa pois vain, kun katkaisee yhteyden verkkoon komennolla: /disconnect main-ikkunassa (lue tästä selitys ylempää). Joissain verkoissa, kuten synircissä, tämän moodin saa haluttaessa pois komennolla: /umode -x +w = Käyttäjä näkee pääikkunassa (ikkunan nro on oletuksena 1) IRC-Operaattoreiden keskusteluja. Jos haluat ne talteen, niin pastea ne esim. Windowsissa notepadiin, sillä muuten ne eivät taida tallentua. Toinen tapa on käyttää omaa hiljaista kanavaa ja pasteta ne sinne, mutta muista tämän jälkeen valita jokin kirjainmerkki ja sitten ctrl+c jolloin ei ole pelkoa, että pasteat ne jollekin vilkkaalle kannulle jossa olet.

+z (joissain verkoissa +Z) = Verkko asettaa tämän päälle, jos yhdistät palvelimelle käyttäen -ssl määritettä kun yhdistät palvelimelle, joka tukee ssl-yhteyksiä (salattu yhteys, secure connection). Tätä ei voi käyttää Quakenetissä, mutta mm. synirc ja jotkut irkkiverkot, myös irc.varaani.net tukevat tätä ssl-yhteyttä. Moodia ei voi poistaa itse, vaan se on tunnisteena, että ssl-salaus on päällä.

7.5 KÄYTTÄJÄMOODIT SYNIRCIN JA OSIN MYÖS RIZONIN VERKOSSA:

+i = Käyttäjä on näkymätön (invisible), palvelin asettaa moodin päälle automaattisesti.

+o = Käyttäjä on operaattori (operator), palvelin antaa tämän moodin heti, kun käyttäjä on syöttänyt oman passunsa komennolla /OPER jonka perään syötetty passu ei näy toisille.

+p = Haluatko lisää yksityisyyttä Rizonin- tai Synircin verkossa? No ainakin userflagi +p piilottaa sinulta kaikki ne kanavat, joilla olet. Toiset käyttäjät eivät näe kanavia, joissa olet sillä hetkellä.

+r = Tämä moodi tulee voimaan synircissä, kun käyttäjä tunnistautuu NickServ-botille. Tällöin synircin nickin whois-tietoihin tulee lause: "is a registered nick" Mikä meinaa sitä, että nick on nyt rekisteröity onnistuneesti. Samaa moodikirjainta käytetään, kun ilmaistaan, että kanava on rekisteröity. Huom! SynIRC-verkossa voi aina kysyä ohjeita #help -kanavalta englanniksi jos siltä tuntuu, koska operaattorit ovat aika avuliata tässä verkossa. :-)

+x = Hostmaski on käytössä. Toiminnallisesti muistuttaa hieman Quakenetin x-moodia, mutta selvin ero on siinä, että tämän voi myös ottaa itseltään pois käyttämällä komentoa /umode -x. Komennon käyttö onkin ihan fiksua silloin, jos haluat saada toisten nähtäväksi oman vhostisi. SynIrcin ja Rizonin verkossa voit hakea vhostia itsellesi HostServ-nimisen verkkopalvelun kautta.